Đukanović: Crna Gora ima privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije

Premijer je otvorio rekonstruisanu crkvu Svetog Pavla u Starom gradu u Kotoru
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 19:13h

Crna Gora ima tu privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije i da gradi svoj moderni identitet u bogatstvu kulturnih i svekolikih različitosti i primjer crkve Svetog Pavla na najljepši način to simbolizuje, kazao je premijer Milo Đukanović.

Premijer je danas bio na otvaranju rekonstruisane crkvu Svetog Pavla u Starom gradu u Kotoru. Tom prilikom kazao je da je Kotor grad bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, koje upečatljivo svjedoči o postojanoj vezi Crne Gore sa evropskim i svjetskim civilizacijskim tokovima kroz vjekove.

"Svijest o tome učinila je da se prije šest godina otpočne sa sanacijom i rekonstrukcijom crkve Svetog Pavla, čiji istorijat seže čak do 13. vijeka. Njena sudbina je ubjedljiva ilustracija burnih promjena koje su se zbivale na ovim prostorima. Od crkve, preko magacina, kasarne i tamnice, do modernog multifunkcionalnog zdanja na pragu 21. vijeka“, kazao je Đukanović.

Za Crnu Goru, smatra Đukanović, ovakvi tragovi nasljeđa važno su obilježje njenog trajanja i civilizacijskog hoda.

"Oni imaju neprocjenjivu vrijednost, posebno za današnje generacije, kao znak osobenosti i prepoznatljivosti na velikoj evropskoj mapi. Nepokolebljiva vizija ujedinjene Evrope, s jedne strane, kao i ispunjenost ponosom što ovakvi spomenici potvrđuju da imamo vrijedan dio temelja evropske kulture i tradicije, s druge – još više nas obavezuju na posvećenost kulturno-istorijskom nasljeđu, njegovom čuvanju i obnovi“, dodao je Đukanović.

On je istakao da se odnos jednog naroda i države prema svojoj kulturnoj baštini ne izražava samo administrativnim mjerama i normiranjem, već prije svega snaženjem svijesti o njenoj važnosti. A to znači o vlastitom identitetu.

"Crna Gora ima tu privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije i da gradi svoj moderni identitet u bogatstvu kulturnih i svekolikih različitosti. I primjer crkve Svetog Pavla na najljepši način to simbolizuje. Kao i životna priča i sudbina Blažene Ozane, za čije je duhovničko djelovanje vezano i ovo istorijsko zdanje“, istakao je Đukanović.

Upravo zbog ovakvih civilizacijskih kodova, rekao je on, Kotor i Boka Kotorska, koji su dio svjetske kulturne baštine, osobena su crnogorska priča.

"Uticaj državotvorne tradicije kontinentalnog dijela na ove prostore, kao i refleksija njihovog vrijednog kulturnog bogatstva na brdovito zaleđe, a posebno uzajamno prožimanje ovih dimenzija, učinili su Crnu Goru jedinstvenom i osobenom. Ova dva nepresušna toka crnogorske istorije sazdali su zajedničko nasljeđe na čijim temeljima je 21. maja 2006. godine, gotovo nakon jednog vijeka, i bilo moguće obnoviti savremenu Crnu Goru, koja je za svoje strateške ciljeve izabrala evropske i evroatlantske integracije“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ovakvi spomenici i ukupno istorijsko nasljeđe Kotora i Crne Gore svjedoče da je naša država oduvijek bila dio evropske civilizacije, i da je po svojim tekovinama i dostignućima pripadala modernoj Evropi.

"To je i najbolja potvrda da smo danas na pravom putu. Za razliku od drugih, mi nemamo potrebu da bilo šta dopisujemo, ili da retuširamo našu istoriju. Posebno, ne da svojatamo nešto što nije naše. Ali, imamo obavezu da čuvamo ono što jeste, i da to bogato, vjekovima nagomilano kulturno-istorijsko nasljeđe valorizujemo na pravi način. I da jačamo svijest o značaju tog ogromnog nasljeđa. Restauracija crkve Svetog Pavla i stavljanje ovog modernog objekta u funkciju savremenih potreba Kotora i Crne Gore, najbolji je korak u pravcu takve budućnosti.“, rekao je je Đukanović.

Podsjećanja radi, radove na drugoj fazi restauracije crkve Svetog Pavla izvodilo je preduzeće “Koto DSD" iz Bara, a vrijednost je oko 490 hiljada eura, dok je investitor Direkcija za uređenje i izgradnju tj. Opština Kotor.

Galerija

Bonus video: