U Rožajama skup podrške Palestini: Molitva za nedužne žrtve u Gazi

Protestnu šetnju preko trga i ulicom "13. jula", pratili su povici "tekbir, Alahu ekber"
140 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 18:33h

Bošnjačka kulturna zajednica organizovala je danas na gradskom trgu u Rožajama skup podrške Palestini, koji je okupio nekoliko stotina građana.

Protestnu šetnju preko trga i ulicom "13. jula", pratili su povici "tekbir, Alahu ekber" i dova (molitva) nedužnim žrtvama Gaze.

"Neka su božiji mir i spas na sve njegove sledbenike i sve normalne i pravedne ljude. Okupili smo se ovdje na trgu gazije mula Jakupa ef. Kardovića, u Rožajama, u našem Sandžaku, da se suprotstavimo nepravdi i terorizmu. Da kažemo "ne" ljudskom licjemerstvu i licjemerstvu medjunarodnih organizacija i institucija. Kada su muslimani bili na svjetskoj sceni sa svojim hilafetom i snagom, pravda je vladala. Kada je nestalo hilafeta, nestalo je i pravde i evo, 100 godina od tada svijet vapi za pravdom. A ona će se ponovo vratiti i uspostaviti, jer to je božije obećanje", rekao je pomoćnik sandžačkog muftije za južni Sandžak Abdurahman Kujević okupljenima na gradskom trgu koji zvanično još nije dobio ime.

"Danas smo ovdje da se odazovemo Gazi, da se odazovemo Palestini, jer nam je to vjerska, tradicionalna, morlana i ljudska obaveza. I kažemo koliko mi to možemo "odazivamo ti se Gazo, odaziva ti se Sandžak, odazivaju ti se muslimani i ljudi Sandžaka. Dajemo ti podršku svojom dovom i svojim glasom". Gazo, tvoja djeca su naša djeca, tvoja krv je naša krv, tvoje rane su naše rane, tvoj neprijatelj je i naš neprijatelj", rekao je Kujević koji je dodao da su mnogi savjetovali da nije mudro organizovati skup podrške za Palestinu.

"A šta je mudro? Zar je mudro da ubijaju djecu, zar je to mudrost ovoga svijeta? Neka znaju svi tirani i diktatori da je bilo gorih diktatora od njih pa su nestali. I ovi će nestati, a Gaza je vječna, islam je vječan, to niko ne može da ubije. Proljevaju našu krv, krv naših šehida, a misle da nas to uništava. Jeste nam teško, ali ćemo izdržati. I neka znaju svi da se Islam zalijeva krvlju šehida, i što više ubijaju našu djecu i naše šehide, islam će biti jači i jači", rekao je Kujević.

On je kazao da je islamski narod uvijek štitio Jevreje.

"Naš poslanik ih je zaštitio u Medini, Osmanlije su ih zaštitile kada su ih svi proganjali. Muslimani, Bošnjaci i Albanci sa ovih prostora su štitili jevrejski narod, prvi dižući glas protiv fašizma. Prva deklaracija protiv fašizma i ovog haosa, dogodila se u prestonici Bošnjaka u Sarajevu. Čemu onda strah i čemu onda šutnja. Zato mi ne šutimo", rekao je Kujević.

Kada se ubijaju životinje, prema njegovim riječima, cijeli svijet je protiv toga.

"Oni štite pse, mačke i medvjede, a kada se djeca ubijaju onda nemaju rješenja. Je li to civilizacija, je li to moral? Gdje su prioriteti"?, upitao je Kujević koji je potom javno uputio molitvu Bogu da "svojom silom i snagom uništi cionistički terorizam i svaki drugi terorizam na ovome svijetu, da spusti svoju milost na čovječanstvo, uništi sve one što siju silu i nepravdu među ljudima".

Prije protestne šetnje podrška Palestini je pružena i u centralnoj džamiji je tokom molitve.

Prilog TV Vijesti

Galerija

Bonus video: