Evropski sud za ljudska prava presudio: Bulatović bio dugo u pritvoru

Sud je konstatovao da je njegova žalba na uslove opravdana, a oni su se ticali prebukiranosti ćelija, nedostatka pijaće vode i nedovoljno vremena za slobodne aktivnosti
1442 pregleda 1 komentar(a)
Željko Bulatović, Foto: Vesko Belojević
Željko Bulatović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.07.2014. 14:30h

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da je za Podgoričanina Željka Bulatovića, koji je osuđen za ubistvo Samira Usenagića 2011, sedmogodišnji pritvor bio “nerazumno dug”.

U presudi koja je juče objavljena, sud je konstatovao da je njegova žalba na uslove opravdana, a oni su se ticali prebukiranosti ćelija, nedostatka pijaće vode i nedovoljno vremena za slobodne aktivnosti. Sa druge strane, Vlada je odgovorila da su uslovi značajno poboljšali nakon posjete predstavnika Evropskog komiteta za prevenciju torture 2008. godine.

Strazbur je, ipak, odbio njegov zahtjev za odštetu od 300.000eura jer nijesu našli uzročnu vezu između utvrđene povrede i navodne materijalne štete. Vrhovni sud je 2011. zbog predugog pritvora dodijelio Bulatoviću nadoknadu od 2.000 eura.

Postupak protiv Bulatovića pokrenut je pred Višim sudom još 2004. godine kada mu je određen pritvor, koji je produžavan šest puta, a vlasti, prema mišljenju suda u Strazburu, nijesu uzele u obzir korištenje drugih preventivnih mjera radi obezbjeđivanja prisustva okrivljenog.

Bulatović je osuđen na 14 godina zatvora a pomilovanje predsjednika dobio je u februaru 2012.

Bonus video: