"Bokeška maslina"

Inspekcija se preko leđa maslinara bori protiv sive ekonomije

Pripadnici inspekcije su obilazili štandove i zabranjivali prodaju tvrdeći proizvoda, uprkos velikom interesovanju gostiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2014. 14:35h

Ni loše vrijeme sa kišom ni kontroverzna zabrana Tržišne inspkecije izlagačima da prodaju svoje proizvode nisu uspjeli da pokvare manifestaciju „Bokeška maslina“, koju su sinoć u Tivtu priredili Maslinarsko društvo „Boka“ i Turistička organizacija Tivat.

Na nedovršenoj gradskoj rivi Pine na tridesetak štandova svoje proizvode izložio je veliki broj malsinara iz Boke, Budve, Bara i Ulcinja, a tu su bili i proizvođači meda, vina i specijaliteta od drenjina. Masline zelene i crne, usoljene i tučene, malinovo ulje djevičansko ili nešto starije sa primjesama raznih aromatičnih travi i začina, suveniri od maslinovog drveta, sapuni i kozmetika na bazi maslinovog ulja, med i pčelinji proizvodi, domaće vino, luštički pršut, fokaća i sir – sve se to moglo vidjeti i probati sinoć u Tivtu, ali ne i kupiti, uprkos izuzetno velikom interesovanju posjetilaca manifestacije – prvenstveno inostranih tuisita. Plod je to naime, kontroverzne intervencije Tržišne inspekcije čiji su pripadnici obilazili štandove i zabranjivali prodaju tvrdeći da je “manifestacija izložbenog, a ne prodajnog karaktera i da se na njoj ne mogu prodavati proizvodi”.

Tržišna inspekcija tako je na žalost izlagača, organizatora ali prvenstveno javnosti koja je spriječena da na licu mjesta direktno od proizvođača kupi proizvode kakve ne može svakog dana zateći na svakom mjestu, napravila “veliki rezultat” u borbi protiv sive ekonomije, iako istim tim inspektorima svakodnevno “pod nosom” promiču stotine hiljada eura u nelegalnim uslugama izdavanja brodova i jahti, automobila motocikala u tivatskoj marini Porto Montenegro i na ulicama tog grada.

Biće ipak, da se u poslovima proizvodnje i prodaje maslinovog ulja i držanja pčela zarađuju milioni, pa to po svaku scenu treba “uvesti u legalne tokove”, iako tržišni inspektori ovako neumoljivo do sada nisu djelovali niti na jednoj sličnoj maslinarskoj manifestaciji na Crnogorskom primorju, jer su one svojevrsni turistički brend i atrakcija za posjetioce iz zemlje i inostranstva.

Ne krijući razočarenje odlukom inspekcije koji su oni i izlagači ipak ispoštovali, organizatori “Bokeške masline” ipak su bili zadovoljni posjećenošću i efektima te manifestacije.

„Izlagača ima puno, više nego što smo planirali. Tema masline je zadovoljena, možemo biti zadovoljni. Ovo su sve proizvođači na koje možemo biti ponosni jer imaju pakovan proizvod i jer su već dokazani. Morali smo da se snalazimo, izašao nam je u susret Crveni krst dodali smo još stolova, pa su na pojedinim štandovima i bila po dva-tri izlagača. Svima je u interesu da se proširi turistička sezona.” – ocijenila je Vesna Đukić, izvršna direktorica Maslinarskog društva „Boka".Direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov naglasila je da će TOT uvijek podržati “ovakve događaje gdje posebni oblici turizma dolaze do izražaja, kao i naši poljoprivredni proizvođači koji proizvode specifične mediteranske proizvode.”

Tursitička organizacija uskoro će u saradnji sa kompanijom “Đoković” iz Danilovgrada na Trgu magnolija u centru Tivta prirediti još jednu sličnu manifestaciju -Sajam suvenira i starih zanata, a ostaje da se vidi hoće li I tada među posjetiocima biti “revnosni” tržišni inspektori.

Galerija