Ruski turisti će biti vraćeni avionima Montenegro airlinesa

Žarko Radulović kazao je da to što je “Neva“ nestala sa turističke mape ne znači da će manje turista iz Rusije doći u Crnu Goru
4 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.07.2014. 08:13h

Jedan od vodećih ruskih tur operatora “Neva“ iz Sankt Petersburga objavio je juče bankrot. To je potreslo turističko tržište, jer za 6.000 gostiju, koji se posredsvom ove agencije odmaraju u inostratsvu, nije obezbijeđen transfer za povratak u Rusiju.

Tu sudbinu dijeli i oko 90 ruskih turista, koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori.

Nakon što je list “Komersant ” objavio saopštenje “Neve” da je prestala da obavalja djelatnost, naše Ministarstvo turizma je krenulo da utvrđuje tačan broj klijenata koji su u Crnoj Gori.

Prema informacijama “Vijesti”, za njih će biće obezbijeđen povratak avionom Montenegro erlajnsa, na osnovu avansa koji je “Neva” dala našem avio prevozniku.

“Neva“ je bila među pet vodećih ruskih tur operatora za naše tržište. Imala je lanac svojih agenata, sa kojima je poslovala u Crnoj Gori, što će uticati na poslovanje tih agencija.

“Neva“ je, kako prenosi “Komersant”, zvanično priznala da nije spremna izvršava obaveze prema agentima i turistima. Isplatom kompenzcija baviće se osiguravajuća kuće “Voshoždenie“, a iznos finanijske garancije je 9,7 milion eura. U saopštenju “Neve”, turistima koji su inostranstvu se preporučuje da se obrate za isplatu osiguranja. Njima kompanija obećava da će pružiti pomoć i moralnu podršku.

Navodno, sve će obaveze biti izvršene na osnovu garancije koju ima “Neva” kod osiguravajuće kuće.

Radulović: Neće manje Rusa dolaziti, naći će drugu agenciju

“Neva” je bila najjača turistička agencija u Sankt Petersburgu, a godinama unazad je dovodila goste i u Crnu Goru, ne samo iz Rusije, nego i Ukrajine.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da to što je “Neva“ nestala sa turističke mape, ne znači da će manje turista iz Rusije doći u Crnu Goru.

“Ti gosti koji budu namjeravaili da dođu, oni će svakako to učiniti preko drugog tur operatora", rekao je Radulović.

Bonus video: