Pejović traži od Đurašković da se odrekne otpremnine od 40.000 eura

Pejović, koga su na to mjesto imenovale Demokrate izričit je da se ugovor o radu direktorke Đurašković izmjeni u dijelu isplate otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata
245 pregleda 0 komentar(a)
Lucija Đurašković, Foto: Privatna arhiva
Lucija Đurašković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.09.2018. 17:41h

Predsjednik Savjeta javne ustanove Muzeji i galerije Ivan Pejović večeras je demonstrativno napustio sjednicu tog tijela, nakon što preostalih četiri člana nijesu usvojila njegov predlog za dopunu dnevnog reda sa tačkom Izjašnjavanje i usvajanje Zahtjeva za izmjenu Ugovora o radu direktorice JU Muzeji i galerije Budve Lucije Đurašković.

Pejović, koga su na to mjesto imenovale Demokrate izričit je da se ugovor o radu direktorke Đurašković izmjeni u dijelu isplate otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata.

Četiri člana Savjeta su glasala protiv ovog dnevnog reda, nakon čega je Pejović napustio sjednicu.

Pejović je članovima Savjeta, nakon što njegov predlog nije usvojen saopštio da je "njegovo prisustvo daljoj sjednici suvišno" i da neće učestvovati u daljem radu Savjeta dok se ne povuče sporna klauzula Ugovora.

Đuraškovićeva je jedina direktorka u Budvi koja nije pristala da se sporna klazulu ugovora izmjeni, dok su ostali direktori javni ustanova i preduzeća, poput Biblioteke, "Parking servisa" odmah to to učinili, nakon što su ih pozvali iz gradske uprave. Afera astronomskih otpremnina, koja je nedavno objelodanjena na sjendici lokalnog parlamenta, trese Budvu.

"Ukoliko dođe do razrješenja sa mjesta Direktora JU Muzeji i galerije Budve prije isteka mandata, Direktoru pripada otpremnina u iznosu 24 bruto zarade, a u visini lične bruto zarade koja joj je isplaćivana za radno mjesto Direktora", stoji u ugovoru o radu direktorke Muzeja i galerije.

Ako se uzme u obzir kolika je bruto zarada direktorka javne ustanove, otpremnina bi iznosila oko 40 hiljada eura.

Pejović je prije tri dana pismeno odgovorio Đuraškovićevoj da neće potpisivati ni jedan akt javen ustanove dok se ne izmjeni njen ugovor o radu.

"Poštovana Direktorice Đurašković, dana 07.09.2018.,primio sam Vaš mail u kome tražite od mene da do početka sjednice Savjeta zakazane za ponedeljak 10.09.2018.godine završim sa obavezom potpisivanja svih akata koji su izglasani većinom glasova članova Savjeta na svim prethodnim sjednicama. Kao razlog ste naveli kompletiranje dokumentacije i nesmetano dalje funkcionisanja Ustanove. Želim da Vas obavijestim da neću izvršiti potpisivanje ni jednog akta sve dok se ne ukloni sporna odredba iz Vašeg Ugovora o radu koji se odnosi na isplatu otpremnine u visini 24 bruto lična dohodka u slučaju razrješenja prije isteka mandata", navodi se u pismenom odgovoru Pejovića.

Da na sjednici Skupštine opštine neće biti izglasan ni jedan dokument ove javne ustanove, ni izvještaj o radu ni program i finanijski plana za ovu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu skupštinske sjednice, najavili su kako Demokrate, tako i odbornici Crnogorske, koji su tražili da se svaki direktor odrekne klazule ugovora o astronomskim otpremninama.

Direktorka Đurašković ranije danas je za RTV Budva kazala da ima ugovor na četiri godine, da je konkurisala i da se niko drugi nije prijavio na konkurs.

Kazala je da je ugovor o radu koji joj je ponuđen potpisala ona i predsjednik Savjeta.

"To je sigurno zbog toga što nisam voljna da sviram kako mi se kaže, imam svoj program rada. Zbog krize vlasti došlo je do toga da se ja uslovljavam i do povlačenja tog ugovora. Tada su počeli da me pritiskaju, ali to je i od ranije, a tiče se zapošljvanja i pomoći, i izdavanja prostora u Starom gradu bez tendera", kazala je Đurašković i dodal da joj nije jasno zašto se sada, nakon godinu dana od potpisivanja tog ugvora, poteže to pitanje, i dodala da ona pokriva mjesta tri direktora- direkotara Spomen doma Crvena komuna, Spomen Dom Reževići i nekadašnje JU "Muzeji galerije i biblioteka".

Đuraškovićeva je predsjednica DEMOS-a Budve. DEMOS u skupštinskim klupama nema više ni jendog odbornika, nakon što je stranku napustila odbornicia Dragana Vujović, koja je zadržala mandat, ali djeluje kao nezavinsa odbornica, članica vladajuće koalcije.

Bonus video: