Sporan razglas sa džamije: Ezan posvađao Bjelopoljce

Pravoslavci iz Nedakusa okupili su se na zboru, tražeći da se razglas potpuno ugasi
251 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 22:45h

Nakon što se Bjelopoljac Milorad Španjević prije tri noći verbalno sukobio sa komšijama islamske vjeroispovijesti ispred novosagrađene džamije u Nedakusima, juče je ispred Osnovne škole “Nedakusi“ održan zbor građana, nezadovoljnih, kako ističu, preglasnim razglasom sa te bogomolje.

Ističući da su očekivali da na zbor dođu i muslimani da zajedno nađu rješenje, mještani Nedakusa pravoslavne vjere tvrde da je sve kulminiralo prije 15 dana, kada je džamija otvorena.

"Od tada se muslimani sve više drže na odstojanju, sve se manje sretaju i pričaju sa nama", rekao je Španjević.

Jedan od starijih mještana Radoman Piper kaže da je džamija nelegalno izgrađena, što je dozvolila lokalna vlast uz prećutnu saglasnost države, koja sad treba da snosi odgovornost.

Juče ispred džamije u Nedakusima

Mještani su sa zbora tražili od Islamske zajednice da potpuno ukine razglas.

Predsjednik Mjesne zajednice Željko Raičević najavio je za petak sastanak predstavnika pravoslavaca i muslimana sa gradonačelnikom Bijelog Polja Aleksandrom Žurićem.

Španjević tvrdi da mještanima Nedakusa smeta ezan - poziv sa razglasa džamije na molitvu, koji se oglašava u 17, 23 i oko četiri ujutru svakog dana i traje po par minuta.

Milorad Španjević

"To je toliko preglasno da bi čovjeka probudilo iz kome. Više se čuje ovaj razglas iz Nedakusa u Gubavču, nego što se čuje sa gubavčanske džamije, iako su udaljene kilometrima", kaže Španjević.

On je izjavio da je u subotu veče umalo linčovan od strane komšija jer je došao oko 23.30 da im kaže da prestanu sa preglasnim razglasom, jer mu to izaziva veliki stres.

Istakao je da se na njega zaletio stegnutim pesnicama Edis Majstorović, koji se prethodno predstavio kao imam, a da ga je spasio komšija Fernad Ramović. Ovo je potvrdio očevidac, njegov komšija Vučeta Jevrić.

Mališa Tvrdišić je na zboru rekao da nikome ne smeta bogomolja, ali da se ton razglasa mora smanjiti, dok Vuksan Jelić smatra da je to smišljena provokacija i da namjerno pojačavaju razglas preko svake mjere.

"Neću da moja djeca dobiju šećer od stresa i preglasnog razglasa", bile su riječi Ranka Radovića, koji je na zbor došao sa djecom od dvije i četiri godine.

Spasio me Fernad Ramović

Španjević kaže da je u subotu veče na njega prvo krenulo desetoro djece, a za njima i stariji:

"Prijetili su mi i psovali me, a neki su pokušali i da fizički nasrnu. Srećom, među njima se našao komšija Fernad Ramović i spasio me, a u međuvremenu su došli i članovi porodice Vučete Jevrića koji živi preko puta džamije. U jednom momentu sam pomislio da ću biti žrtva pravog linča".

Španjević tvrdi da je preživio veliki stres.

"Jedino ako si mrtav, neće te probuditi razglas sa džamije", dodaje on.

Negira da je pominjao bombe i pozvao se na očevica Vučetu Jevrića, koji je takođe ponovio da nikakvog pomena bombi nije bilo.

Španjević tvrdi da nije bio u pijanom stanju.

Zbog zvona sa crkve mi se ne bunimo

Glavni imam Islamske zajednice u Bijelom Polju Enis Burdžović smatra da neko želi da širi vjersku i međunacionalnu mržnje i da novi vjerski objekat predstavi u negativnom svjetlu.

Enis Burdžović

"Španjević je te večeri, kako mi je saopštilo više ljudi, bio u vidno alkoholisanom stanju i prijetio je da će baciti bombu. Prekinuo je molitvu, jer je skoro polovina vjernika izašla da vidi šta se dešava. Oni su izašli jer su pomislili da je neko od vjernika parkiranim automobilom zapriječio nekome prolaz. Upitali su: ",Komšija, u čemu je problem", a on odgovorio "Smeta li vama sirena". Na to su mu oni rekli da ne smeta, a on njima "Meni smeta ta vaša buka". Tu je sve počelo. Kuća tog čovjeka je na kraju naselja. Mnogo više pravoslavaca živi bliže džamiji, pa njima ne smeta", kazao je Burdžović "Vijestima".

On je dodao da je ezan novina, ali da to nije nešto na šta se nemoguće navići:

"Ponos nam je što je toliko crkava podignuto u Bijelom Polju, a da niko nije prigovarao, ni na zvuk zvona, ni na bilo koje druge proslave. To je obilježje jedne vjere i mi nemamo ništa s tim, sve dok to ne ugrožava nečija prava. Normalno, ezan traje dva do tri minuta. Znači to ne može da predstavlja neku konstantnu buku".

Burdžović kaže da je spreman da snize ton ukoliko ezan u Nedakusima nije po zakonskoj regulativi o buci. On je naglasio da je visina ezana u Nedakusima ista kao kod svih drugih džamija u bjelopoljskoj opštini.

Galerija

Bonus video: