Pohod na Durmitor u čast Danila Jaukovića

Riječ je o prvoj organizovanoj posjeti Crnoj Gori za 40 pripadnika Udruženja vojnih planinara R. Slovenije
0 komentar(a)
Danilo Jauković, Foto: Vojska Crne Gore
Danilo Jauković, Foto: Vojska Crne Gore
Ažurirano: 14.07.2014. 14:47h

Klub vojnih planinara “Kapetan”, u saradnji sa Sportskim rekreativnim društvima ”Montenegro tim” i ”Pivara – Trebjesa” pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Crne Gore, organizovao je 37. Memorijal “Danilo Jauković”.

Prvog dana Memorijala planinari Crne Gore i članovi Udruženja vojnih planinara Slovenije posjetili su grob generala i narodnog heroja Danila Jaukovića i položili cvijeće i vijence. Takođe, formiran je i kamp u Šarbanu (Dobri do) u kojem se okupilo oko 200 članova planinarskih klubova, ljubitelja planine i prirode.

Tokom narednog dana, organizovan je pohod na Bobotov Kuk i Škrčka jezera na kojem je učestvovalo preko 300 planinara iz Crne Gore i inostranstva, koje su predvodli iskusni vojni planinari iz Crne Gore.

Riječ je o prvoj organizovanoj posjeti Crnoj Gori za 40 pripadnika Udruženja vojnih planinara R. Slovenije na čelu sa odbrambenim predstavnikom R. Slovenije u Ministarstvu odbrane Crne Gore kontraadmiralom Renatom Petričem, a domaćini su bili Klub vojnih planinara “Kapetan” i Ministarstvo odbrane.

Memorijal “Danilo Jauković” je tradicionalni pohod na Durmitor koji je posvećen narodnom heroju i generalu Danilu Jaukoviću. Danilo Jauković je bio planinar i promoter prirode i njene zaštite. Obavljao je dužnost predsjednika Planinarsko-smučarskog saveza Crne Gore i člana predsjedništva Planinarsko-smučarskog saveza Jugoslavije. Radio je na promovisanju i omasovljenju planinarskog i smučarskog sporta i gorske službe spašavanja.

Danilo Jauković preminuo je u pohodu na Durmitor.

Bonus video: