Nada za mještane Crkvica: Put novcem od Bilećkog jezera

Najveću mogućnost da se taj put dovede u red vidim ukoliko RS ispuni obaveze po pitanju koncesija, kaže Grbović
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 10:00h

Uskoro bi mještani Crkvica, najudaljenijeg sela u nikšićkoj opštini, a žitelji kažu i najzapostavljenijeg seoskog područja u Crnoj Gori, mogli da riješe višedecenijski problem koji se tiče loših puteva.

Prije nekoliko dana sa njima su razgovarali predsjednik i potpredsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović i Dragan Perović, i “pala” su obećanja, ovoga puta od nove lokalne uprave. Mještani se nadaju da će obećanja biti i ispunjena, jer kako rekoše, dosta im je „prazne priče” od prethodnih lokalnih čelnika.

„Predsjednik Opštine nam je obećao da će srediti put koji vodi do Bileće, kao i rupe po putu od Crnog kuka do Crkvica. Vjerujemo da će tako i biti, a time bi nam pola problema bilo riješeno jer zbog blizine više smo vezani za Bileću, posebno zimi kada je put prema Nikšiću zbog snijega neprohodan”, kazali su mještani „Vijestima”.

Donje Crkvice su od Nikšića udaljene oko 70 kilometara, dok do Bileće ima desetak kilometara, i to makadama.

„Razgovarali smo o tome šta bi lokalna uprava mogla da uradi da se poboljša stanje u tom dijelu opštine. Najviše ih interesuje put od Crkvica preko Korita do Bileće u dužini od osam kilometara. Obećali smo da ćemo nasuti i popraviti taj dio puta i ukoliko se ukaže mogućnost da se krene i sa asfaltiranjem, kao i da se izvrši krpljenje rupa na dijelu puta koji ide prema Crnom kuku”, kazao je Grbović “Vijestima”.

Sredstva za popravljanje puteva u najudaljenijem selu nikšićke opštine bila bi obezbjeđenja od koncesije za Bilećko jezero.

„Najveću mogućnost da se taj put dovede u stanje kakvo treba vidim ukoliko Republika Srpska ispuni svoje obaveze po pitanju koncesija za Bilećko jezero jer bi ta sredstva najviše koristili za ulaganja u infrastrukturne objekte na tom dijelu koji gravitira Bilećkom jezeru”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić.

Nikšićkoj Opštini, shodno dogovoru sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske, na osnovu valorizacije Bilećkog jezera, treba da bude uplaćeno 450.000 eura godišnje.

HE „Grnčarevo” (HE "Trebinje") je puštena u rad 1967.godine, a decenijama se čeka dogovor između Crne Gore i BiH oko plaćanja nadoknade korišćenja voda Bilećkog jezera. Dogovor je postignut krajem juna prošle godine, kada su zvaničnici Opštine Nikšić i HE "Trebišnjica", koja je dio sistema Elektroprivrede Republike Srpske, postigli načelan dogovor, po kojem će hidroelektrana godišnje uplaćivati novac Opštini Nikšić.

U februaru je formirana ekspertska komisija za rješavanje pitanja regulisanja naknada po osnovu korišćenja voda, koju čine pomoćnik ministra poljoprivrede Darko Konjević, Rosanda Nikolić, šefica Direkcije za imovinu opštine Nikšić i Milivoje Vujačić, predstavnik EPCG .

Ekspertski tim ima obavezu da pripremi predlog rješenja ovog pitanja zajedno sa ekspertskim timom Republike Srpske.

Galerija

Bonus video: