Tivatski zaliv: Mank označio "svoje more"

Dvije velike žuto ofarbane bove na kojima postoji i svjetlosna signalizacija, postavljene su na krajnjoj južnoj i krajnjoj sjeverozapadnoj tački akvatorijuma
159 pregleda 4 komentar(a)
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.07.2014. 10:01h

Kompanija "Adriatic Marinas-Porto Montenegro" uz saglasnost Lučke kapetanije Kotor, postavila je u četvrtak dvije velike signalne plutače, daleko od obale u dijelu Tivatskog zaliva koji gravitira ovdašnjoj marini za megajahte.

Dvije velike žuto ofarbane bove na kojima postoji i svjetlosna signalizacija, postavljene su na krajnjoj južnoj i krajnjoj sjeverozapadnoj tački akvatorijuma koji zahvata Državna studija lokacije "Arsenal" po kojoj se gradi "Porto Montenegro" i koji je Vlada 2007. dala u 90-togodišnji zakup kompaniji "Adriatic Marinas", kanadskog bogataša Pitera Manka.

Jedna plutača nalazi se na više od milju daleko od obale jugozapadno od tivatske gradske rive i pristaništa Pine, dok je druga usidrena na udaljenosti od oko 6 kabela zapadno-jugozapadno od vrha rta Seljanovo.

Iako su bove velikih dimenzija i usidrene su, što bi stari Tivćani rekli "u po konala", daleko od obale prema središtu Tivatskog zaliva, instaliranje nije objavljeno u "Oglasima za pomorce" koje za svaku značanju promjenu na moru koja može uticati na sigurnost plovidbe, objavljuje Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Na sajtu UPS u petak nije bilo ni pomena o "graničnim bovama", već je samo dan ranije publikovan oglas o postavljanju sedam manjih osvijetljenih signalnih plutača mnogo bliže obali te marine, na samo 50 metara udaljenosti od pozicije gdje se izvode radovi na novim mulima "Porto Montenegra".

Inspektor bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar "Vijestima" je potvrdio da je "Porto Montenegro2 dobio njihovu saglasnost za postavljanje velikih plutača daleko od obale u Tivatskom zalivu, istakavši da se „ne nalaze na plovnom putu i ne predstavljaju opasnost za plovidbu".

"Adriatic Marinas" je insistirao da se objavi Oglas za pomorce o njihovom postavljanju, a ta kompanija je dobila sve naše i saglasnosti UPS da instalira bove", podvukao je Lompar.

"Plutače su postavljene da označe granicu zahvata akvatorijuma "Porto Montenegra" i prilaze toj marini.

Svjetla su takva da ih vide svi brodovi koji uplovljavaju u Tivatski zaliv iz Kumborskog tjesnaca i koji se po njima, mogu ravnati i postaviti u kurs za uplovljenje u "Porto Montenegro".

"Adriatic Marinas" je insistirao da se objavi Oglas za pomorce o njihovom postavljanju, a ta kompanija je dobila sve naše i saglasnosti UPS da instalira bove", podvukao je Lompar.

On je dodao da plutače "nikoga ne ugrožavaju jer su propisno označene". Postavljanje bova-markera "morske granice" "Porto Montenegra" može se smatrati odgovorom menadžmenta Mankovog nautičkog centra na činjenicu da je sa sjeverne strane marine, u uvali Seljanovo, počelo postavljanje "privremenog objekta" male marine jedne kompanije iz Kotora.

Mankovi menadžeri smatraju to nezakonitim postupkom države i tvrde da mala privatna marina niče u zahvatu akvatorijuma koji je "Adratic Marinasu" već dat u 90-togodišnju koncesiju, zbog čega su poslali i protestno pismo ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću.

Bonus video: