Opozicija ne vjeruje da Leković smije na "glavare"

Leković kazao da sudovi za prekršaje tupe oštricu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, jer kazne koje oni izriču ne djeluju ni preventivno ni korektivno
1 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Skupstina.me
Odbor za politički sistem, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 12.07.2014. 10:54h

Poslanici opozicije optužili su predsjednika Komisije za sprečavanje sukoba interesa, koja se bavi i provjeravanjem imovine funckionera, Slobodana Lekovića da ne doprinosi obračunu sa korupcijom na visokom nivou.

Na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, na kojem je Leković predstavljao Izvještaj o radu Komisije, Vladislav Bojović (DF) ocijenio je da odluke Komisije nikoga ne obavezuju i da to tijelo nema autoritet.

"Smatram da snosite dobar dio odgovornosti zbog toga što još nemamo pravosnažnih sudskih presuda za korupciju na visokom nivou", poručio je Bojović.

Njegov kolega Slaven Radunović smatra da Komisija provjerava one podatke koje svako može da provjeri, ali da, ili ne smije, ili ne može da se bavi slučajevima visoke korupcije.

Snežana Jonica iz SNP-a smatra da za adekvatno sprovođenje zakona nije najbitnije da li je funkcioner nekoliko dana zakasnio sa predavanjem izvještaja o imovini i prihodima.

"Ali zato nemamo zakonsko ograničenje da službenici opštinskih preduzeća ne mogu biti i odbornici i na taj način odlučivati u vezi sa pitanjima značajnim za tu lokalnu firmu. Tu se otvara mogućnost za velike zloupotrebe", smatra Jonica.

Leković tvrdi da Komisija radi po Zakonu:

”I to Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, a ne o ispitivanju porijekla imovine. Radimo ono za šta imamo ovlašćenja”.

On je kazao da sudovi za prekršaje tupe oštricu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, jer kazne koje oni izriču ne djeluju ni preventivno ni korektivno:

"Tokom prošle godine sudovi za prekršaje, od ukupno 455 zahtjeva za pokretanje postupka, kaznili su tek 24 odsto funkcionera. Od početka 2014. do sada smo poslali 257 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Komisija radi ono što je u njenoj nadležnosti, zato je više zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, nego dana u godini", poručio je Leković.

On je istakao i da je tokom prošle godine Komisija donijela 1.500 odluka, a u 68 odsto slučajeva utvrđeno je da funkcioneri krše zakon.

Bonus video: