Vlada bi da uvede restrikcije: Advokati ne mogu na čelo tužilaštva

Na konkurse za VDT više se neće moći javljati advokati, ugledni pravnici ili sudije, već oni koji već rade u tužilaštvu
92 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Vučković, Duško Marković, Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković
Veselin Vučković, Duško Marković, Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2014. 19:58h

Vlada je pripremila radne verzije novih zakona - Zakona o sudovima, o Sudskom savjetu i državnom tužilaštvu, a u ovom posljednjom je predviđeno da se na konkurse za vrhovnog državnog tužioca više neće moći javljati advokati, sudije ili ugledni pravnici već samo oni koji već rade u tužilaštvu.

Takođe, samo će aktuelne sudije moći da konkurišu za najviše funkcije u sudstvu.

Na to je juče upozorila Akcija za ljudska prava (HRA), ukazujući da se tim Vladinim predlozima ozbiljno ugrožava autonomija sudija, drastično sužava krug kandidata koji mogu biti birani na više pozicije i donose nejasni kriterijumi za ocjenjivanje kandidata.

“Predviđa se da isključivo sudije mogu da konkurišu za sudiju Višeg, Apelacionog ili Vrhovnog suda, odnosno isključivo tužioci mogu postati rukovodioci tužilaštva ili vrhovni državni tužilac. Takvo ograničenje prava drugim pravnicima, npr. advokatima i profesorima da budu birani, značajno smanjuje broj potencijalnih kandidata i mogućnost izbora najbolji hstručnjaka”, ukazuje HRA, koju vodi Tea Gorjanc-Prelević.

DPS je nedavno blokirao izbor novog vrhovnog državnog tužioca u parlamentu, odbijajući da podrži advokata Gorana Rodića, koji je imao najviše glasova.

Povodom radnih verzija novih propisa, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je juče na okruglom stolu da se sudijama zadaje “mnogo obaveza, a malo prava”, što sigurno neće dozvoliti.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da je potreba za donošenjem zakona predviđena akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23: “Evropskog kvaliteta života nema bez vladavine prava. Nezavisno pravosuđe je najvažniji garant pravne sigurnosti”.

Vučković želi specijalnog

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković rekao je juče da je zadovoljan predlogom da se osnuje specijalno tužilaštvo.

On je izjavio je da su završene pripreme za sjednicu Tužilačkog savjeta na kojoj će biti predložen novi vrhovni tužilac, koji se bira u parlamentu dvotrećinskom većinom.

Pošto je on jedan od kandidata, predsjedavanje Tužilačkim savjetom je prepustio svom zamjeniku.

Bonus video: