HRA: Crna Gora da službeno obilježava Dan sjećanja na zločin u Srebrenici

Iz ove NVO podsjećaju da je presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid
54 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2014. 16:53h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, članica Glavnog odbora Pozitivne Tamara Bajić, predstavnici Foruma mladih ove partije Luka Rakčević i Jovan Radović položili su cvijeće na Spomen obilježje na Pobrežju povodom obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog između 11. i 19. jula 1995. godine nad više od 8.000 Bošnjaka i svih civila stradalih u ratovima vođenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 2011. iniciralo postavljanje spomen ploče, te spomenika u znak sjećanja na sve civilne žrtve iz tog perioda.

"Datumi poput današnjeg i spomen obilježja ovakve vrste su opomena za čovječenstvo da ratovi nijesu rješenje, već da samo sa sobom donose brojne žrtve. Njihov gubitak je nenadoknadiv i nemjerljiv kako za njihove porodice, tako i za društvenu zajednicu u cjelini", istakli su u Ministarstvu.

Ministar Numanović, odavši počast palim žrtvama jutros na Pobrežju, izrazio je tim putem i nadu u spremnost država u regionu za mir i poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Poslanik BS-a prisustvovao komemoraciji u Potočarima

Podsjećanje na 11. jul iskaz je saosjećanja sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, sve nevine žrtve ratova 90-ih, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Poslanik te partije Kemal Zoronjić učestvovao je na ovogodišnjem Maršu mira i prisutvovao sahrani i komemoraciji za 175 žrtava srebreničkog masakra, čiji se posmrtni ostaci sahranjeni ove godine u Potočarima.

“Podsjećanje na 11. jul istinski je iskaz saosjećanja sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, ali i podsjećanje na sve nevine žrtve ratova 90-ih, kao i na potrebu institucionalnog suočavanja sa tim zločinima, kroz njihovo konačno i pravosnažno procesuiranje”, ocijenili su iz BS.

Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG) položili su danas cvijeće u Spomen parku Pobrežje u Podgorici, povodom evropskog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Iz FBCG izrazili su najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava, posebno sa onima koji tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih, prognanim i raseljenim, kojima nijesu stvoreni uslovi za povratak na svoja ognjišta.

CGO pravda nije zadovoljena

Povodom 11. jula, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da ni nakon 19 godina od tog strašnog zločina pravda nije zadovoljena.

Aktivisti CGO-a su, ispred Koalicije za REKOM, obilježavajući Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, juče podijelili nekoliko stotina lifleta u Podgorici i podsjetili građane na važnost osnivanja REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava učinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1991 do 2001.godine).

HRA: Vlada da organizuje obilježavanje

Iz NVO "Akcija za ljudska prava" (HRA) istakli su da se na današnji dan sjećamo i žalimo za žrtvama genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba od 11. do 19. jula 1995. godine sistematski ubili više od 8 hiljada nenaoružanih Bošnjaka starosti od 14 do 70 godina.

Iz ove NVO podsjećaju da je presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Iako je Skupština Crne Gore još prije 5 godina posebnom Deklaracijom prihvatila odluku Evropskog parlamenta da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na zločin u Srebrenici, taj se Dan ni danas službeno ne obilježava. Napad na aktiviste i aktivistkinje organizacije Žene u crnom u Valjevu dok su odavale poštu žrtvama genocida u Srebrenici pokazuje da se sve vlade u regionu, pa i u Crnoj Gori, moraju aktivno uključiti u suočavanje sa zločinima iz nedavne prošlosti", saopšteno je iz HRA.

Zbog toga HRA ponavlja poziv Vladi Crne Gore da organizuje obilježavanje Dana sjećanja na zločin u Srebrenici.

"Ovaj poziv su zajednički uputile Anima, Centar zagrađansko obrazovanje i HRA još 2009 kada smo pozvali i nadležnog državnog tužioca da u saradnji sa tužilaštvom BiH istraži eventualnu krivičnu odgovornost crnogorskih državljana u vezi sa zločinom u Srebrenici. Nadamo se da će Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su ove godine potpisali Tužilaštvo BiH i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore doprinjeti kažnjavanju svih koji su počinili zločine", kazali su iz HRA.

Galerija

Bonus video: