HRA: Radne verzije zakona ugrožavaju autonomiju sudija

Prema njihovim riječima, uslovi za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta ne uključuju kriterijume za sprječavanje konflikta interesa
58 pregleda 0 komentar(a)
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2014. 16:06h

Radne verzije zakona o Sudskom savjetu i pravima i obavezama sudija, sudovima i Državnom tužilaštvu, ozbiljno ugrožavaju autonomiju sudija i drastično sužavaju krug kandidata koji mogu biti birani na više pozicije, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Iz te organizacije su ocijenili da radne verzije zakona donose i nejasne kriterijume za ocjenjivanje kandidata.

"Posebno zabrinjava odredba Zakona o sudovima kojom se sudije obavezuju da poštuju načelni pravni stav koji zauzme Sjednica sudija njihovog suda, jer predstavlja atak na samostalnost i nezavisnost svakog sudije. Sudija je u odlučivanju vezan samo Ustavom i zakonom, a ne mišljenjima kolega sudija", kaže se u saopštenju HRA.

Oni su ukazali da se predviđa da isključivo sudije mogu da konkurišu za sudiju Višeg suda ili Apelacionog suda ili Vrhovnog suda, odnosno isklučivo tužioci mogu postati rukovodioci tužilaštava ili Vrhovni državni tužilac.

"Takvo ograničenje prava drugim pravnicima, na primjer advokatima i profesorima da budu birani, značajno smanjuje broj potencijalnih kandidata i mogućnost izbora najboljih stručnjaka", saopšteno je iz HRA.

Prema njihovim riječima, uslovi za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta ne uključuju kriterijume za sprječavanje konflikta interesa, odnosno omogućavaju politički uticaj preko supružnika ili bliskih srodnika, “a omogućava se i da prethodno disciplinski kažnjene sudije i tužioci, odnosno oni koji se nijesu isticali u radu budu birani u savjete”.

"Kriterijumi za izbor i napredovanje sudija su i dalje neprecizni i otvoreni za proizvoljna tumačenja, a Akcija za ljudska prava posebno ukazuje na posebno zabrinjavajući kriterijum kojim se putem intervjua ocjenjuje kandidatovo "socijalno razumijevanje uloge sudije u društvu i ekonomskih i društvenih prilika" smatraju u HRA.

Bonus video: