Ukinuta presuda u korist "Monitora": Viši sud stao na stranu Ane Kolarević

Sudija Radovanović je u ukinutoj presudi našao da Kolarević nije trpjela duševne bolove
193 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2014. 15:08h

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je prvostepenu presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev advokatice Ane Kolarević protiv nedjeljnika “Monitor”.

Sudija podgoričkog suda Veljko Radovanović zakazao je ponovno suđenje za 12. septembar.

Radovanović je u oktobru prošle godine odlučio da “Monitor ” tekstovima o aferi “Telekom” ugled Kolarevićeve nije ukaljao, te da nije pretrpjela duševne bolove, jer su novinari koji su pisali članke imali opravdan razlog da vjeruju da je sestra najvišeg zvaničnika Vlade, koja se bavi advokaturom, upravo Ana Kolarević.

Kolarević je u odvojenim tužbama tužila izdavače "Vijesti", “Dana” i “Monitora” zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom "Telekom" i tražila odštetu od po 100.000 eura.

U tim tekstovima se navode izvještaji američkih istražnih organa da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma CG podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, te da je među njima "advokatica sestra tada najvišeg vladinog funkcionera".

Sutkinja Osnovnog suda Mirjana Popović odbila je kao neosnovanu tužbu Kolarević protiv lista "Dan".

Suprotno sudijama Popović i Radovanović, postupio je njihov kolega Miodrag Pešić, koji je u julu prošle godine donio presudu da su "Vijesti" pisanjem o gotovo istim temama povrijedile čast i ugled Kolarevićeve i dosudio joj 5.000 eura kao naknadu štete.

U ukidnom rješenju Viši sud navodi da prvostepena presuda ne sadrži jasne razloge o odlučnim činjenicama, a što je posljedica i površne ocjene izvedenih dokaza.

“Stoji činjenica i po nalaženju ovog suda da je tužilja javna ličnost, jer se radi o osobi koja igra ulogu u javnom životu, pa i u okviru advokatske djelatnosti kojom se bavi, ali i u slučajevima kada je u pitanju javna ličnost, stoji obaveza provjere tačnosti i potpunosti onoga što se objavljuje”, navodi se, između ostalog, u ukidnom rješenju Višeg suda.

Dodaje i da se žalbom Kolarevićeve osnovano ukazuje da je izostala potpuna ocjena većine spornih tekstova.

Tadić-Mijović: Šokirana sam, Ustavni sud je već oborio dvije slične presude

Direktorica “Monitora” Milka Tadić - Mijović smatra da je odluka Višeg suda skandalozna i da predstavlja “potvrdu stare prakse kojom su sudovi pokušavali da onemoguće medije da pišu o zloupotrebama moći”.

Ona je dodala i da je nevjerovatno da Viši sud donosi potpuno kontradiktornu odluku, ne samo prvostepenom sudu, već i Ustavnom sudu, ali suprotnu i praksi u Strazburu. “Potpuno sam šokirana, pritisci na medije se nastavljaju, iako su već dvije slične presude oborene na Ustavnom sudu”, istakla je Tadić.

Galerija

Bonus video: