Izgradnja kolektora u Herceg Novom: Radovi kasne, a niko neće odgovarati

Do sada je urađeno 66 odsto radova, ali su zbog početka glavne turističke sezone konzervirani i biće nastavljeni u septembru
73 pregleda 4 komentar(a)
Kolektor, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Kolektor, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.07.2014. 19:13h

Izgradnja kolektorskog sistema u hercegnovskoj Opštini, najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori biće završena do proljeća 2015. godine. Prvobitni rok bio je februar ove godine, zatim početak turističke sezone, zatim kraj godine.

Do sada je urađeno 66 odsto radova, ali su zbog početka glavne turističke sezone konzervirani i biće nastavljeni u septembru. Radovi vrijedni 20 miliona eure povjereni su turskoj firmi “Ćeltićoglu”.

Direktor Vodacom-a Boris Vuković, istakao je da je završeno postavljanje dvije trećine cijevi duž rivijere, a urađen je podmorski ispust u Meljinama u dužini od 1,3 kilometara, od Forte Mare u Herceg Novom do Jošice u Bijeloj postavljeno je 16 kilometara cijevi, a postavljanje ostalih 10,6 km počeće nakon završetka ljetne sezone.. Cijeli projekat, koji je na početku dobio podršku građana, kritikovan je zbog sumnje u kvalitet izvedenih radova ali i kašnjenja.. Tim angažovan na projektu uvjerava da su nesuglasice prevaziđene.

Kao opravdanje Vuković navodi veliki broj kišnih dana, težak teren na trasi cjevovoda i nedovoljan broj radnika i nedakvatna organizovanost izvođača. Projekt menadžerka kompanije “Ćeltikćoglu” Rozvita Divuzo, kazala je da lokalne kompanije koje su angažovali na projektu “nekada imaju drugačije shvatanje međunarodnih standarda koje postavljaju Vodacom...

Ona je najavila da će od septembra biti angažovan “dovoljan broj izvođača”. Za probijanje rokova čula su se brojna opravdanja, ali do raskida ugovora i naplate penala , predviđenih ugovorom, nije došlo jer bi, kako je objašnjeno, raspisivanje novog tendera donijelo opravdano nestrpljivim građanima više štete nego koristi.

Penali će se naplaćivati po isteku ugovora, ukoliko radovi ne budu završeni s obzirom na opravdano kašnjenje zbog otežavajućih okolnosti. U aneksu ugovora će biti definisan novi rok. Projekat, čija je ukupna 30 miliona ea, podrazumijeva izgradnju kanalizacionog sistema dugog oko 30 kilometara i fabrike za preradu otpadnih voda.

Bonus video: