Pare IRF-a i dalje bliskima vrhu DPS-a: i "Dali" dobio milion eura

I "Zetagradnja Ljetopis", čiji je suosnivač Radovićeva "Zetagradnja", takođe je dobila milion eura kredita
467 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2014. 10:34h

Investiciono-razvojni fond, čiji je sada predsjednik borda direktora Zoran Vukčević doskorašnji poslanik DPS-a, definitivno je široke ruke kada su u pitanju kafići i hoteli, čiji se vlasnici dovode u vezu sa vrhuškom njegove partije.

Prema podacima objavljenim na sajtu Fonda, na spisku onih koji su renovirali restorane zahvaljujući novcu koji treba da se uloži u razvoj preduzeća i privrede, su i restorani "Dali" u Podgorici i kondo hotel u Petrovcu Blagote - Baće Radovića.

Naime, preduzeće za pripremanje i posluživanje pića "Filan company" iz Podgorice dobilo je 2000. godine kredit za rekonstrukciju restorana "Dali" i Imanja Knjaz na Marezi.

Ove godine je, od 8, 8 miliona eura dodijeljenih kredita, njemu pripao milion eura za refinansiranje tih obaveza. U Centralnom registru Privrednog suda piše da su suosnivači "Filan company" i "Zetagradnja" Baće Radovića i Filipa Đokića, koji je i direktor firme.

Zanimljivo je da je druga firma ,"Zetagradnja Ljetopis", čiji je suosnivač Radovićeva "Zetagradnja", takođe dobila milion za gradnju kondo hotela u Petrovcu.

Na sajtu "Zetagradnje" piše da bi do juna ove godine on trebalo da bude završen.

Kondo hotel podrazumijeva, pored regularnih hotelskih soba i stanove, koji imaju privatne vlasnike. Kako piše na sajtu jednog od takvih svjetskih lanaca, vlasnici tih stanova unaprijed plaćaju njihovu vrijednost.

Ukoliko ne žele da ih koriste, oni kasnije mogu da ih i iznajmljuju u dogovoru sa turističkim operatorima.

Blagota - Baća Radović

U dokumentu koji se zove "Uslovi finansijske podrške Investiciono razvojnog fonda Crne Gore" se međutim navodi da kod kreditnih aktivnosti Fonda postoje igraničenja i da se finansijska podrška neće odobravati u nekoliko slučajeva, među kojima je i “građevinarstvo (u dijelu izgradnje gotovih stambeno- poslovnih jedinica namijenjenih tržištu).

Da li je odluka IRF zakonita, Zoran Vukčević nije odgovorio "Vijestima" na pitanja upućena faksom.

Bivši direktor Investiciono- razvojnog fonda Predrag Poček, koji sada radi u firmi Novi Volvoks, koji je ranije kreditiran novcem iz te državne institucije, rekao je da odluke o kreditiranju donosi Odbor direktora IRF-a.

Predsjednik tog borda Zoran Vukčević tvrdi, kako je objavljeno na sajtu Fonda, da su "sva preduzeća i banke ispoštovala predviđenu proceduru na osnovu javnog poziva koji je objavljen početkom 2013.".

MANS je ranije objavio da se sredstva iz ovog fonda daju firmama bliskim DPS, ali je Vukčević te tekstove u "Danu", kao i one u "Vijestima" okarakterisao kao žutu štampu.

Tokom prošle godine IRF je finansirao opravku restorana Leonardo, Nero's, Master inženjering i Novi Volvoks, a zajedničko svim preduzećima je da su povezani sa porodicom Vladana i Miodraga Ivanovića, prijatelja i kumova familije Đukanović.

MANS je ranije objavio da se sredstva iz ovog fonda daju firmama bliskim DPS, ali je Vukčević te tekstove u "Danu", kao i one u "Vijestima" okarakterisao kao žutu štampu.

IRF je dao i kredit od 135.850 eura za kupovinu poslovnog prostora firmi "Congress travel DOO" iz Podgorice, turističkoj agenciji koja je niz godina za Vladu vršila usluge rezervacije i kupovine avionskih karata i rezervacije hotela.

Vlasnik te turističke agencije je Ivan Mijović.

Ovaj iznos je i deset puta veći od iznosa koji su u 2013. dobili oni zbog kojih je Fond prvobitno osnovan, onih koji su ostvarili 4.146 za kupovinu sakupljača sijena za traktor, aparata za mužu, 10.000 za tehnološko unapređivanje poljoprivrednog gazdinstva, 4.451 za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme...

Galerija

Bonus video: