Malesija: Grad "stukao" više od milion eura

Nezapamćeni grad uništio je 70-ak hektara usjeva, a 59 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za obeštećenje
80 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 15:11h

Ukupna materijalna šteta od grada na području Malesije iznosi više od 1,1 milion eura, saopštio je juče “Vijestima” predsjednik Komisije za procjenu štete od elementarnih nepodgoda Miomir M. Mugoša.

Nezapamćeni grad u noći između 25. i 26. juna uništio je oko 70 hektara poljoprivrednih usjeva, a od oko 100 poljoprivrednika iz Pothuma, Kodrabudana i Sukuruća, 59 je podnijelo zahtjeve za obeštećenje.

Šef odjeljenja za poljoprivredu Glavnog grada i član komisije za procjenu štete Petar Nuculović saopštio je da je lubenica stradala u prosjeku od 80 do 100 odsto i da nije za tržište, jer je došlo do oštećenja plodova.

Istu sudbinu, tvrdi Nuculović, doživjeli su i plodovi paprike koji su, samo 10 dana pred berbu, pretrpjeli mehanička oštećenja od oko 80 odsto, te se ove sezone ne mogu naći na tržištu.

“Paradajz je stradao oko 60 odsto, određeni plodovi su zbog gustine bili zaštićeni, te je moguće da se uberu određeni prinosi”, saopštio je Nuculović, istakavši da su pšenica i kukuruz pretrpjeli oštećenja od oko 20 odsto.

On je naglasio da je zabilježeno oštećenje blizu 50 odsto kod vinskih loza i 80 kod stonih, te da su prinosi veoma smanjeni i da ni oni neće biti za tržište.

Pojasnio je i da kruške, breskve i jabuke sa ovog područja neće moći da se nađu na tržištu, ali da će biti za upotrebu, jer su pretrpjeli sitna oštenjenja plodova.

Velika šteta nakon rasada, prema riječima Nuculovića, pogodila je duvan, dok je krompir čak imao koristi od vremenskih nepogoda.“Grad je samo ubrzao sazrijevanje krompira”, kazao je Nuculović.

Nuculović savjetuje rezidbu, hemijska sredstva i đubrivo

Nuculović je savjetovao poljoprivrednicima da u narednom periodu obrate pažnju na zdravlje plodova, jer je neophodno da ih tretiraju sredstvima protiv truleži.

“Vinogradari i voćari trebalo bi da uklone zelenom rezidbom polomljene izgranke gdje god je moguće, a zdrave da forsiraju”, kazao je, istakavši da je proizvodima potrebno i prihranjivanje hemijskim đubrivom.

Galerija

Bonus video: