Prodaje se građevina u centru Kolašina: Na doboš zbog duga od 175.000 eura

Lokalna uprava će naredne sedmice pokušati da izmiri dugovanja...
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 14:06h

U lokalnoj upravi Kolašina će naredne sedmice pokušati da nađu način da namire dugovanja prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, koja je prije par dana oglasila prodaju jedne od najstarijih zgrada u Kolašinu u kojoj je smješten Centar za kulturu.

Zgrada, kao i dvorišni dio bili su zalog za kredit od 320 000 eura, koji je Opština podigla u decembru 2008. godine.

U ugovoru o kreditu navodi se da se sredstva daju korisniku kredita kao obrtna, sa kamatnom stopom od 12 odsto godišnje i rokom otplate od 60 mjeseci dok je način vraćanja u jednakim mjesečnim anuitetima.

Prodajom zgrade u kojoj je Centar za kulturu, CKB je “zaprijetila” još prošle godine, a Opština je tada već kasnila skoro 600 dana sa vraćanjem rata kredita.

Traže rješenje: Brajušković

Od tada čelnici lokalne uprave nijesu uspjeli da nađu način da ažurno otplaćuju kredit i spriječe prodaju zgrade u centru Kolašina.

“Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo naći način da sačuvamo zgradu od prodaje. Imamo dobro iskustvo u poslovanju sa CKB, očekujemo razumijevanje i strpljenje. Svi napori u Opštini su usmjereni na to da se objekat ne proda, s obzirom na njegovu važnost i vrijednost”, rekli su juče iz lokalne uprave.

Iz kolašinske opozicije su juče ponovili da je prodaja Centra za kulturu još jedan dokaz da je vlast uzimala kredite za javnu potrošnju ne brinući mnogo o načinima na koje će ih vraćati.

Predstavnici opozicije napominju da je riječ o objektu i zemljištu oko njega, čija je vrijednost oko dva miliona eura.

“Nedopustivo je nemati način za vraćanje 175 000 eura i prepustiti drugome jednu od najljepših i najstarijih zgrada u Kolašinu. Nažalost to nije jedini primjer neodogovrnosti izvršne vlasti” kažu u Demokratskom frontu.

Minule godine pod hipoteku stavljen je i Dom penzionera.

Predsjednik Opštine Darko Brajušković tako je dobio „zeleno svjetlo“ od zakonodavne vlasti da potpiše ugovor o fiducijarnom prenosu prava svojine na Dom penzionera, čija je površina 102 metra kvadratna sa parcelom površine 276 kvadrata, kao garanciju za kratkoročno zaduženje od 70 000 eura kod Atlas banke.

Galerija

Bonus video: