Obuka za nove spasioce počeće 8. jula u Sutomoru

Na završnom ispitu kandidati moraju da pokažu zadovoljavajuće znanje u oblasti plivačkih sposobnosti, teorije spasilaštva i pružanja prve pomoći
1 komentar(a)
SUTOMORE, Foto: Anto Baković
SUTOMORE, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.07.2014. 10:12h

Obuka za nove spasioce na vodi počeće 8. jula u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, najavljeno je iz Crvenog centra Crne Gore (CKCG).

Obuka će, kako se navodi, biti održana zbog povećanog interesovanja kandidata i potreba turističke privrede, a u sklopu nje biće organizovana i ovjera licenci 9. jula.

Iz CKCG su kazali da svi zainteresovani kandidati treba da se prethodno prijave Nastavnom centru za obuku spasilaca.

„Svaki kandidat prije same obuke mora uspješno položiti provjeru psiho-fizičkih sposobnosti u moru, koja podrazumijeva ispunjavanje određenih normi - ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi“, kaže se u saopštenju te humanitarne organizacije.

Za sticanje licence spasioca potrebno je, kako su naveli, najmanje 100 časova nastave (praktične, teoretske i prva pomoć), dok na završnom ispitu kandidati moraju da pokažu zadovoljavajuće znanje u oblasti plivačkih sposobnosti, teorije spasilaštva i pružanja prve pomoći.

Na dosadašnje četiri obuke, kako su podsjetili iz CKCG, edukovano je 97 novih spasilaca na vodi, dok je prethodno edukovanih 366 spasilaca ovjerilo svoje licence na devet organizovanih ovjera.

„Tako su ukupno 463 spasioca spremna da budu angažovani na crnogorskim plažama i uređenim kupalištima“, precizirali su iz CKCG.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, CKCG sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Bonus video: