Medenica: Znaće se brzo da li ostajem

Ustavni amandmani i Zakon o sudovima ne zabranjuju da Medenica ponovo bude izabrana
89 pregleda 11 komentar(a)
Vesna Medenica, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2014. 08:09h

Novoizabrani Sudski savjet je prije dva dana raspisao oglas za predsjednika Vrhovnog suda, a sadašnja predsjednica Vesna Medenica odbila je da kaže da li je zaintereovana za tu poziciju.

Iz njenog kabineta “Vijestima” je odgovoreno da će to “biti poznato nakon što Sudski savjet saopšti imena kandidata”.

Ovo je prvi put da se nakon izmjene Ustava bira predsjednik Vrhovnog suda, kome je sada mandat ograničen na pet godina i može biti biran najviše dva puta. Za njegov izbor neophodna je dvotrećinska većina u Sudskom savjetu, koji sada vodi Mladen Vukčević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran i bivši visoki funkcioner DPS-a.

Predsjednika najviše sudske instance Sudski savjet bira na predlog opšte sjednice Vrhovnog suda. Pošto ustavnim amandmanima, a ni Zakonom o sudovima, to nije precizirano, nema pravnih smetnji da to ponovo bude Medenica.

Pogotovo ako se zakoni tumače rastegljivo, kao u slučaju kandidature Filipa Vujanovića za izbor predsjednika Crne Gore.

Medenica je ranije bila planirana za diplomatsku funkcije van Crne Gore. Od toga je bila odustala iz privatnih razloga. Za Medenicu važi da ima tijesnu saradnju sa ministrom pravde Duškom Markovićem i važi za osobu od njegovog povjerenja.

Pošto je Sudski savjet izabran glasovima vladajuće koalicije i uglavnom SNP-a, Medenici će pozicija biti garantovana ako DPS ne nađe za njih prikladnijeg kandidata.

Isto tako, sagovornici iz pravosudnih krugova tvrde da je treba očekivati da će većina sudija ponovo stati iza Medenice.

Nezvanično se spekuliše da ona, ipak, više neće biti na čelu Vrhovnog suda, te da je voljna da se vrati u Vrhovno državno tužilaštvo, nadajući se da će propasti u drugi konkurs za izbor vrhovnog tužioca.

Oglas za čelnika Vrhovnog suda otvoren je 15 dana, a predsjednik Sudskog savjeta najavio je da će krajem jula biti izabran predsjednik najviše sudske instance. Na sajtu Sudskog savjeta juče je objavljeno da je za zamjenika predsjednika Sudskog savjeta jednoglasno izabran kadar SNP-a Dobrica Šljivančanin.

Na čelu Disciplinske komisije je Vesna Simović - Zvicer.

Bonus video: