Poruka sa Otvorenog studentskog foruma: Strah ne smije da vas zaustavi

Formirajte mrežu, razmjenjujte mišljenja i na taj način gradite kulturu i artikulišite vrijednosti, rekao je dr Branislav Radulović
0 komentar(a)
Đorđe Blažić, Neđeljko Rudović, Božena Jelušić, Foto: Boris Pejović
Đorđe Blažić, Neđeljko Rudović, Božena Jelušić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2014. 18:16h

Progres i promjene u društvu treba da potiču od studenata, poručeno je na sinoćnjem Otvorenom studentskom forumu, koji je pokrenula grupa studenata Fakulteta političkih nauka (FPN) na čelu sa Markom Kokovićem i Aleksandrom Drekalovićem.

Prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije, u čijim prostorijama je održan prvi forum, kazao je da su nosioci progresa studenti, radnička klasa i inteligencija, a da u Crnoj Gori ne postoji nijedno od to troje. On je napomenuo da Crna Gora ima problem sa kultom ličnosti:

“Onda kad građani počnu da postavljaju pitanja gdje su moje pare - tada počinje demokratija”. Blažić je rekao da je visoko obrazovanje od javnog interesa, tako da tu nema mjesta za podjele na državne i privatne fakultete.

“Svima je jasno da u svim društvenim sferama ima podjela po interesima, gdje važi ona 'ne zalazi u komšijsko dvorište'. Izbor rektorke Univerziteta CG (Radmile Vojvodić) školski je primjer kako na Univerzitetu CG vlada politika interesnih grupacija“, kazao je Blažić.

Dr Branislav Radulović napomenuo je da je sloboda otpor i da se ona osvaja.

“Zašto nema nikog ko izlazi na crtu i kaže idemo? Jer danas imamo institut koji se zove strah“, kazao je on i pozvao studente da formiraju mrežu, razmjenjuju mišljenja i na taj način grade kulturu i artikulišu vrijednosti.

Urednik u “Vijestima“ Neđeljko Rudović napomenuo je da mediji treba da budu glas građana: “Naš cilj je razvijanje slobodnog pojedinca koji vjeruje da je onaj koji je na funkciji njegov sluga, a ne obrnuto“.

Crnogorsko društvo, kako je rekao, zarobljeno je prisvajanjem države od strane dijela vladajuće elite, ali i proširenjem te matrice na sve segmente društva.

Treba nam istrajnost i optimizam

Profesorica Božena Jelušić, govoreći o problemima u obrazovnom sistemu, naglasila je da su zapostavljene etička i vaspitna dimenzija škole:

“Nije nama potrebno da znamo samo godine istorijskih događaja, definicije psihologije, koji je pisac šta napisao, nama je potrebna i istrajnost, optimizam, građanska vrijednost, etika... To su sve vrijednosti koje se ne mjere“.

Jelušić je istakla da je poremećen sistem vrijednosti, pa se dešava da tri momka pretuku starca, da djeca po završetku

škole lome česme, a da se na to ne gleda sa osudom.

Bonus video: