Mještani Kumbora strahuju da ih noću ne napadnu psi lutalice

Na buku i pse lutalice godinama se žale i pacijenti zdravstveno-turističke ustanove “Dr Simo Milošević”
79 pregleda 2 komentar(a)
psi plakat Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
psi plakat Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.07.2014. 18:44h

Mještani Kumbora žale se da u tom mjestu kod kompleksa Porto Novi “hara čopor pasa lutalica”, koji naročito noću, prave nesnosnu buku i uznemiravaju ih.

“Ove pse niko ne hrani tako da su iz dana u dan sve agresivniji i mi živimo u strahu i od fizičkog nasrtaja. Iz nekih privatnih kuća se u toku noći čuju i pucnji, što nakratko rastjera čopor i premjesti ga na drugu lokaciju”, napisao je “Vijestima” mještanin koji je želio da ostane anoniman.

On ističe da ljudi godinama ostavljaju kućne ljubimce u kompleksu Porto Novi zbog čega su se mještani “bezbroj puta obraćali komunalnoj policiji Herceg Novog, koji nisu u stanju da riješe ovaj problem”.

Upozoravaju da psi lutaju i magistralom što ometasaobraćaj, a noću pojačava buku, jer vozači sirenama rastjeruju pse sa kolovoza..

“Istina je da je na prostoru bivše kasarne Kumbor, gdje je planirana gradnja kompleksa Porto Novi, prije više od godinu bio čopor koje smo smjestili u azil i sada tamo nema pasa lutalica”, tvrdi direktor preduzeća “Čistoća” u čijem sastavu radi azil na Dizdarici, Borivoje Bonić.

On je rekao da imaju uvid gdje na području opštine ima pasa lutalica. Ovih dana imaće akciju sklanjanja tih životinja oko Instituta “Dr Simo Milošević”.

Na buku i pse lutalice godinama se žale pacijenti te zdravstveno-turističke ustanove. U azilu za pse na Dizdarici koji je predviđen za smještaj 60 životinja , sada ih je 92. Iako su akcije smještaja pasa lutalica na Dizdaricu kontinuirane, oni su stalan problem Herceg Novog.

Bonić upozorava na nesavjesne vlasnike koji, kada im dosadi ili više nemaju uslova za držanje psa, puštaju ih na ulicu. Često je riječ o rasnim životinjama koje lutaju gladne i ponekad postaju agresivne.

Nema kazni za vlasnike, ali Opštinu tuže zbog ujeda

Zbog sve većeg broja pasa na ulicama Herceg Novog, posebno u jeku turističke sezone, posljednjih godina izražen je problem psećeg izmeta na javnim površinama zbog čega negoduju i mještani i turisti.

Teško da će pomoći i apeli na oglasima zalijepljenim na nekoliko mjesta u gradu gdje se pozvaju vlasnici da počiste za svojim ljubimcima.

Odlukom o držanju pasa na teritoriji opštine Herceg Novi propisano je "da je držalac psa dužan da ga izvodi na kratkom povodniku i sa zaštit nom korpom na njušci“.

Kazna za vlasnika psa koji svog ljubimca ne drže na zakonom propisan način kreće se od 50 do 250 eura. U Komunalnoj policiji kažu da do sada nije izrečena nijedna kazna po tom osnovu. Kazna prijeti Opštini koju su tužila tri građanina zbog ujeda psa.

Bonus video: