MANS: Podatke o izbornom trošenju novca kriju oni koji su uhvaćeni u kršenju zakona

"Radi se upravo o onim Vladinim organima i opštinama koje su državne resurse intenzivno zloupotrebljavali"
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2014. 14:39h

Ministarstva poljoprivrede i finansija, Investiciono razvojni fond, te opštine Bar, Bijelo Polje i Kolašin drastično su kršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama krijući podatke o potrošnji novca uoči nedavnih lokalnih izbora, pokazuje najnovija analiza Istraživačkog centra MANS-a koje je urađena na osnovu dokumentacije koja je od početka godine tražena od državnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou.

Kako je saopšteno iz MANS-a, radi se upravo o onim Vladinim organima i opštinama za koje je MANS utvrdio da su državne resurse u prethodnim godinama intenzivno zloupotrebljavali u izborne svrhe i na čijem su čelu funkcioneri Demokratske partije socijalista koji se sumnjiče za teške malverzacije u zloupotrebi službenog položaja, ali i za povezanost sa strukturama organizovanog kriminala.

"Tako je Ministarstvo poljoprivrede ranije dostavljalo dokumentaciju koju je MANS tražio po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali je sa time prestalo početkom ove godine, nakon što smo na osnovu analiziranih podataka objavili niz tekstova koji su otkrili načine zloupotrebe sredstava tog Vladinog resora u izborne svrhe. Istraživački centar MANS-a je na primjerima isplate subvencija poljoprivrednicima, dodjele kredita kroz MIDAS program i upumpavanja novca opštinama za takozvanu ruralnu infrastrukturu u mjesnim zajednicama prikazao šemu koju Ministarstvo poljoprivrede koristi u predizbornim periodima kako bi na terenu DPS ostvarila što jači politički uticaj. Na čelu Ministarstva poljoprivrede nalazi se kontroverzni Petar Ivanović, koji se dovodi u vezu sa narko bosom Darkom Šarićem, a koji je bio veoma agilan na terenu uoči lokalnih izbora, pa ne čudi zašto su nam uskraćeni konkretni podaci koji treba da pokažu kako je Ministarstvo trošilo novac poreskih obveznika prije 25. maja, odnosno dana kada su u većini opština održani izbori", navodi se u saopštenju MANS-a.

I Investiciono razvojni fond (IRF) je prestao da dostavlja dokumentaciju MANS-u nakon što su objavili seriju tekstova o tome kako je ova institucija u predizbornim periodima nezakonito dodjeljivala kredite privilegovanim firmama, ali i kako Fond ukupnu poslovnu politiku vodi na način da se krediti odobravaju kompanijama koje se direktno povezuju sa vrhom DPS-a.

Na čelu IRF odnedavno se nalazi poslanik DPS-a i jedan od aktera čuvene afere „Snimak“ Zoran Vukčević, a to koliko ga nije briga za poštovanje zakona ove države najbolje ilustruje to što su ugovori o kreditima odbijeni uz obrazloženje da nijesu dobili saglasnost druge ugovorne strane, iako se radi o novcu poreskih obveznika koji se daje.

"Nizu tajkunskih i firmi povezanih sa DPS-om, poput „Mesoprometa“, „Hidroenergije Montenegro“, „Goranovića“, „Čelebića“ i drugih, odobreni su krediti iz državne kase, a Vukčević traži saglasnost privatnih firmi da bi dostavio ugovore. MANS se na ovakve odluke žalio Agenciji za zaštitu tajnosti podataka i slobodan pristup informacijama, jer javnost ima nesporan interes da zna kome i pod kojim uslovima se dodjeljuje novac koji pripada svim građanima. I Ministarstvo finansija do danas krije podatke o potrošnji novca iz državnog trezora, dok je naloge za isplate proglasila tajnom, što je svakako potvrda sumnji da se od očiju javnosti pošto poto želi sakriti kome je sve prebacivan novac uoči proteklih izbora. Kada su u pitanju lokalne samouprave, podatke su uskratili Opština Bar, odnosno odlazeći gradonačelnik Žarko Pavićević, čije sumnjive poslove sa elementima organizovanog kriminala po prijavi MANS-a istražuje tužilaštvo, kao i Bijelo Polje i Kolašin, odnosno njihovi bivši gradonačelnici Aleksandar Žurić i Darko Brajušković. Sva trojica su istaknuti funkcioneri DPS-a. Sve prethodno dodatno ukazuje na neophodnost potrebe da Skupština Crne Gore formira posebno tijelo koje bi se bavilo kontrolom sprovođenja izbornih zakona i prema kojem bi državni i opštinski organi bili obavezni da dostavljaju potrebnu dokumentaciju, jer se pogaženo povjerenje u izborni proces mora povratiti, a Skupština je jedna od poslednjih adresa koja je pozvana da to i učini", zaključuje se.

Bonus video: