Profesor Mladen Vukčević na čelu Sudskog savjeta

"Učiniću sve da učvrstim nezavisno pravosuđe koje je preduslov za evroatlantske integracije", rekao je Vukčević
84 pregleda 6 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2014. 14:49h

Profesor Mladen Vukčević, koji je jednoglasno izabran za predsjednika Sudskog savjeta, poručio je da neće biti političkih ni bilo kakvih drugih pritisaka na tu granu vlasti i da će uraditi sve da sve da doprinese reformi pravosuđa.

On je rekao da je to kruna njegove profesionalone karijere i da će uraditi sve da doprinese reformi pravosuđa, kao i da, kako je rekao, strategija reforme pravosuđa ne bude samo papir, već djelo.

"Učiniću sve da učvrstim nezavisno pravosuđe koje je preduslov za evroatlantske integracije", rekao je Vukčević novinarima nakon konstitutivne sjednice Sudskog savjeta.

On je kazao da je Sudski savjet ispoštovao ustavni rok da se konstituiše tri dana od njegovog proglašenja, čime su stvoreni uslovi za oglašavanje konkursa za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda izvršiće se u roku od 30 dana od konstituisanja Savjeta, a predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava Sudski savjet dvotrećinskom većinom, na period od pet godina.

"Izbor za predsjednika Sudskog savjeta doživljam kao krunu svoje profesionalne karijere, najviše iz razloga što sam na ovu dužnost došao nakon nečega što je nova ustavna procedura, nakon zahtjevne većine kojom sam izabran u parlamentu, i činjenice da sam jednoglasno izabran od članova Sudskog savjeta, u kom sjede i oni koji koje je birala konferencija sudija", kazao je Vukčević.

On je poručio da će uraditi sve da dužnost obavlja na pravi način, i doprines reformi pravosuđa u Crnoj Gori.

"Vjerujem da treba zajedno sa članovima Savjeta da uložim napor da se učvrsti nezavisnost pravosuđa, jer je to jedan od preduslova za pristupanje evropskim integracijama, i što je ne manje bitno, to je nešto u šta treba da vjeruje svaki građanin, a mi i nosioci sudiskih funkcija moramo građane u to uvjeriti", kazao je Vukčević.

On je najavio da će Sudski savjet tokom jula imati tri sjednice, od kojih će prva biti u petak, kada će biti izabrani njegov zamjenik i radna tijela Savjeta.

Na sjednici 18. jula raspravljaće se o tekućim stvarima, koje se odnose na izbor nosilaca sudijske funkcije iz prethodnog savjeta.

"I treća sjednica krajem jula, svako će biti u roku od 30 dana od danas, kada treba da bude izabran predsjednik Vrhovnog suda", rekao je Vukčević.

On je kazao da će otvoriti vrata pravosuđa za medije "i za sve ono što su osjetljiva pitanja, što je predmet rasprave, u okviru zakonskih propisa i u okviru ustavnih odredbi".

Vukčević je dodao da od novinara očekuje saradnju, navodeći da će se truditi da ojača nove oblike saradnje.

"Mislim da možemo da doprinesemo da na dobro građana budu informisani o tome šta radi i kako sudska vlast i koliko mi svemu tome doprinosimo", kazao je on.

Upitan šta smatra da je trenutno najveći problem sudskog sistema, Vukčević je kazao da misli da treba u okviru strateških ciljeva govoriti i o racionalizaciji sudske mreže.

"Mora se govoriti i o materijalnom položaju sudija, i odnosu sudske sa ostalim granama vlasti. Jačanje i stavljanje u centar nečeg što je sudija, autonoman i nezavistan pojedinac, koji odlučuje o pravima i slobodama građana", rekao je on.

Prema njegovim riječima, veoma je važno korišćenje evropske sudske prakse.

"Moramo shvatiti da je sudska praksa internacionalizovana i da moramo suditi onako kako nalažu evropska pravila".

On je naveo i da će nastojati i predložiti da se usavrši mehanizam edukacije nosilaca sudijske funkcije.

"Učinićemo način da najkvalitetniji budu nosioci funkcija u sudstvu, posao koji sam radio, a profesor sam po prirodi, što opredjeljuje da za one koji budu nosioci te funkcije imamo jedino razloge kvaliteta, a ne neke druge. I vjerujem da samo sa takvim kadrovima možemo dobiti pravilno, efikasno, odgovorno i autonomno vršenje sudske funkcije", kazao je Vukčević.

On je rekao da je potrebno vratiti povjerenje svakom sudiji.

"Da ne bude autocenzure sudija, koja se često pominje, pored nečeg što bi slovilo kao bilo kakvi pritisci, a ja kažem da ne može biti pritisaka-ni političkih ni od bilo koga, pojedinaca, institucija ni drugih grana vlasti, jednostavno, onako kako funkcioniše sudska vlast u drugim državama", kazao je Vukčević.

Bonus video: