Mijatović zgrožena Informerom: Ne mogu da vjerujem da CG to prihvata

Predstavnica OEBS-a je napomenula da danas u Crnoj Gori ima mnogo junaštva, ali je ponestalo čojstvo
100 pregleda 44 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2014. 14:21h

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, koja se juče i danas srela sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, saopštila je da je zgrožena napadima "Informera" na direktoricu MANS-a Vanju Ćalović, te da ne može da vjeruje da to Crna Gora prihvata.

"Nadam se da će se samo čuti osude ovakvog novinarstva, ako se to može nazvati novinarstvom. Kao osoba, kao žena, užasnuta sam i zabrinjava me što se u svemu tome vidi poziv na odstran određene osobe", kazala je Mijatović.

Predstavnica OEBS-a je napomenula da danas u Crnoj Gori ima mnogo junaštva, ali je ponestalo čojstvo.

"Puno je junaka i onih koji brane sebe od drugoga a malo je onih koji brane drugoga od sebe. Mislim da se moramo vratiti nekim postulatima", kazala je ona.

Mijatović je najavila da će se OEBS-a aktivno uključiti u prosec samoregulacije crnogorskih medija, te da će to biti povod za njenu skoru ponovnu posjetu

"Bojim se ako se nastavi na ovaj način, možemo mi osuđivati, ali neće biti dobro ni za koga", poručila je ona.

Mijatović je najavila da će se OEBS-a aktivno uključiti u prosec samoregulacije crnogorskih medija, te da će to biti povod za njenu skoru ponovnu posjetu.

Ona je kazala da će OEBS nastaviti da prati rasvjetljavanje napada na medije i novinare, te da na tom polju treba više uraditi da bi došlo do pozitivnih promjena.

"Svaki napad na novinare je neprihvatljiv, a potrebno je da raditi na njihovom rasvjetljavanju i otkrivanju nalogodavaca, sve do tada ne možemo govoriti o poboljšanju", kazala je ona, napominjući da je dobar potez formiranje Komisije za rasvjetljavanje napada na novinare, ali da ona nikako ne može da bude zamjijeni obeveze države.

"Nerasvjetljavanje ubistva urednika Dana Duška Jovanović ni nakon 10 godina, pečat je koji obilježava Crnu Goru", napomenula je ona.

Mijatović je ukazala i na druge probleme u medijima, problem javnog servisa, profesionalnizacije u medijima, samoregulacije, koji obilježavaju i druge države regiona i države u tranziciji.

"Nerasvjetljavanje ubistva urednika Dana Duška Jovanović ni nakon 10 godina, pečat je koji obilježava Crnu Goru"

Mijatović je prethodna dva dana razgovarala sa više crnogorskih zvaničnika, a tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Raška Konjevića istakla je da svi slučajevi budu rasvijetljeni do kraja i okončani pravosnažnim predusama.

"Mijatović je ocijenila da u Crnoj Gori postoji politička volja da se stanje u oblasti medijskih sloboda unaprijedi, da su napravljeni pomaci u istragama napada na novinare i u tom kontekstu posebno pohvalila rad Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju MUP-a.

Ona je, kako se navodi, pohvalila formiranje Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima kao i ubistava poslenika javne riječi.

"Zajednički je konstatovano da će rad ovog tijela doprinijeti jačanju povjerenja između državnih organa i medija, a u krajnjem bi doprinijelo poboljšanju sveukupne atmosfere u kojoj se ostvaruju medijske slobode i građani informišu o pitanjima od javnog interesa", dodaje se u saopštenju.

Konjević je informisao Mijatović o aktivnostima koje policija preduzima na rasvjetljavanju svih slučajeva napada na medije i "izrazio je nadu da će adekvatno i pravovremeno kažnjavanje izvršilaca ovih krivičnih djela promijeniti percepciju dijela javnosti da postoji nekažnjivost u slučajevima napada na novinare".

"Sagovornici su se saglasili da bez slobodnih i profesionalnih medija ne može biti demokratskog društva i ponovili obostranu spremnost za jačanje saradnje", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: