Širi se lista "neprijatelja" ministra poljoprivrede: Neznalice u CANU

On je rekao da se navikao “da pojedini mediji grade ambijent u kojem će iskriviti sliku"
85 pregleda 20 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2014. 11:09h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović iskoristio je i jučerašnju konferenciju o uticaju porodičnih gazdinstava na ruralni razvoj da napadne medije i sve ostale koji ga kritikuju. Inicijalima je prozvao više novinara tvrdeći da se oni igraju ljudskim sudbinama.

Ivanović je prvo pobrojao šta država čini za poljoprivrednike - obišao je nekoliko domaćinstava, osmislio posebne mjere u agro-budžetu za podršku porodičnim gazdinstvima i mogućnost povraćaja polovine uloženog novca, a u “Pobjedi” sedmično izlaze dvije strane o poljoprivredi.

“Ipak, sve ovo što radimo radimo u ambijentu u kojem postoje oni koji su se zamotali u plašt kritizera i ne vide nikakve pomake u poljoprivredi. Oni nemaju vremena da obiđu vrijedne i marljive ljude, nemaju vremena da izuče statističke podatke, pa se čak pojedinci ne libe da prime novac iz inostranstva samo da bi što više kritikovali, nadajući se da će na taj način napraviti neku bolju poziciju za sebe”, bile su riječi Ivanovića.

On je rekao da se navikao “da pojedini mediji grade ambijent u kojem će podmetnuti i iskriviti sliku, poigrati se sa sudbinama ljudi”.

“To vrlo uspješno čine: M. V, B. P, T. P, M. S, J. V, M. M, S. S, M. C. i drugi. Oni su veoma uspješni. Navikao sam se i na nevladine organizacije, ali nedavno se ovoj grupi pridružila i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti”, kazao je ministar P. I.

On je dodao da je nedavno “gospodin M. Đ. uskliknuo da nema poljoprivrede u Crnoj Gori”. Ministar je aludirao na predsjednika CANU Momira Đurovića, koji je na okruglom stolu u CANU prošle sedmice ocijenio da Crna Gora nema poljoprivredno zemljište nego samo parcele u kojima američki kombajn ne bi mogao ni da se okrene.

Kada je riječ o temi konferencije ministar je kazao da se ulaganjem u porodična gazdinstva povećava i zapošljavanje na selu i da se nada da će to dovesti do postepenog vraćanja ljudi iz grada.

Smeta i Monstat

Osim pisanja medija, stavova NVO i CANU o stanju poljoprivrede, ministru Petru Ivanoviću ne sviđa se ni opservacija tog sektora vladinog Zavoda za statistiku Monstat.

“Vi znate da sam više puta komentarisao zvanične podatke da svega 1,5 odsto zapošljenih radi u poljoprivredi. Kada bi to bilo tačno, kada bi 1,5 odsto zapošljenih u poljoprivredi stvaralo osam odsto BDP-a, nama ne bi trebalo nikakva dopunska sredstva za razvoj poljoprivrede. Naša poljoprivreda bi tada bila toliko produktivna da bi drugi učili od nas, Nažalost, to nije tako”, rekao je Ivanović.

Predstavnik mađarskog Ministarstva poljoprivrede Zoltan Kalman kazao je da se Vlada te zemlje trudila da poveže poljoprivredne proizvođače sa tržištem.

“Vlada je u tom cilju pravila mala tržišta namijenjena porodičnim gazdinstvima“, rekao je Kalman.

Bonus video: