Najmoćniji brod bivše JRM ponovo zaplovio

"'Kotor' će uskoro opet biti u potpunosti operativan ratni brod“, kazao je „Vijestima" izvor iz Mornarice
486 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 18:19h

Mornarica Vojske Crne Gore postigla je prošle nedjelje značajan rezultat na planu povećanje svojih sposobnosti - nakon skoro pet godina na more je izašla nekadašnja raketna fregata, a sada zvanično patrolni brod P-33 "Kotor".

Brod koji je godinama bio nepokretan u Luci Bar, u četvrtak je isplovio na svoju prvu vožnju i čitav dan proveo je na moru u našim teritorijalnim i međunarodnim vodama južnog Jadrana.

Riječ je bila o prvoj probnoj vožnji “Kotora“ nakon što su u protekla dva mjeseca na taj brod ugrađeni novi pomoćni motori. U vojnom dijelu Luke Bar u protekla skoro tri mjeseca stručnjaci firme „Arsenal Rem“ iz Kraljeva u saradnji sa pripadnicima MCG i posadom broda P-33, obavili su zamjenu dva pomoćna motora na „Kotoru“.

Od ukupno tri pomoćna motora tipa M-845, na tom brodu već skoro deset godina nije bio ispravan nijedan, što znači da „Kotor “ nije imao pouzdan izvor električne energije za funkcionisanje broda, odnosno rad elektronskih senzora i naoružanja. Umjesto tri neispravna, u ovaj brod ugrađena su dva polovna, ali vrlo malo korištena pomoćna motora tipa MTU.

Njih su pripadnici tehničkih službi MVCG, lani demontirali sa rashodovane raketne fregate VPBR-31 “Split“, prije nego što je ona iz Boke otegljena na rezanje u staro gvožđe u Albaniju.

"'Kotor' će uskoro opet biti u potpunosti operativan ratni brod“, kazao je „Vijestima" izvor iz Mornarice.

Time će MVCG dobiti još jedan reprezentativan veliki ratni brod, jednak „Kotorovom“ blizancu, patrolnom brodu P-34,koji je do sada bio okosnica borbene moći Mornarice.

„Kotor “ i njegov blizanac “Pula“ (sada P-34), bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje JRM. Ove dvije raketne fregate građene su 1987. i 1988. godine u Kraljivici. Brod dugačak 92 i širok 11,7 metara naoružan je sa topom kalibra 76 mm, dva dvocjevna topa kalibra 30 mm, dva topa kalibra 20 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa „Styx“, raketnim PVO sistemom „Osa-M“ i dva raketna bacača dubinskih bombi RBU-6000 „Burja“.

Pometnja među ribarima iz Italije

Pojava „Kotora“ u međunarodnim vodama pred crnogorskom graničnom linijom na moru, prošle je nedjelje izazvala pometnju među brojnim italijanskim ribaricama, koje redovno eksploatišu riblji fond iz naše ekonomske zone.

Italijanske ribarice proteklih godina često su znale „zabasati“ i duboko unutar naših teritorijalnih voda, na što su upozoravali naši ribari.

Bonus video: