Herceg Novi: U konobare želi jedan osnovac

Ali zato nije rijetkost da u kafićima i ugostiteljskim objektima rade diplomirani menadžeri, politikolozi, čak i fizoterapeuti, koji ne mogu da nađu posao u struci
0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.06.2014. 17:58h

U turističkom gradu kakav je Herceg Novi mladi se sve manje interesuju za ugostiteljska zanimanja.

Ali zato nije rijetkost da u kafićima i ugostiteljskim objektima rade diplomirani menadžeri, politikolozi, čak i fizoterapeuti, koji ne mogu da nađu posao u struci.

Na konkurs Srednje mješovite škole ''Ivan Goran Kovačić'' u prvom upisnom roku za zanimanja konobar III stepen prijavio se samo jedan svršeni osnovac. Za zanimanja tehničar usluživanja, prijavljeno je samo dvoje, a za kuvar ( i prodavac) samo četvoro kandidata.

Nešto veće bilo je interesovanje za zanimanja tehničar kulinarstva, jer prijavilo se 12 osnovaca. U prvom upisnom roku popunjena su odjeljenja sa 30 đaka za ekonomske i turističke tehničar, i za dizajnere enterijera, gdje samo dvoje koje je željelo nije uspjelo da se upiše u tu školu.

Za zanimanje frizer prijavilo se 26, a za fizioterapeuta 22 osnovaca.

Konkursom je bilo raspisano najviše mjesta za četiri odjeljenja Gimnazije sa 120 učenika, a prijavilo se 108, koliko je i upisano. Zanimljivo je da se najviše odličnih i vrlo dobrih đaka prijavilo za upis u turističku školu, a da su u Gimnaziju mogli biti upisani i osnovci sa nešto slabijim opštim uspjehom. Za upis u prvi razred svih 13 obrazovnih profila mjesta je bilo za 360 učenika, a prijavilo se 295.

Bonus video: