Pažljivo pripremati i koristiti odmor

Potrebno se informisati o mogućim rizicima tokom putovanja i u mjestu ljetovanja i u skladu sa tim sprovesti preventivne zaštitne mjere
72 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.06.2014. 12:17h

Sunčanje u vremenu od deset do 17 sati nije preporučljivo, a ukoliko se tokom izlaganju suncu osjete umor, malaksalost, glavobolja, ili povišena temperature potrebno je odmah se javiti spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi, saopšteno je iz Udruženja domova zdravlja.

Kako se navodi u Preporukama Udruženja domova zdravlja Crne Gore turistima za ovo ljeto, da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti i zdravstveni rizici na ljetnjem putovanju, neophodno je dobro se pripremiti za ljetovanje i prije odlaska na put obratiti pažnju na sve detalje.

Oni savjetuju da je potrebno informisati se o mogućim rizicima tokom putovanja i u mjestu ljetovanja i u skladu sa tim sprovesti preventivne zaštitne mjere.

“Prije putovanja informišite se o zdravstvenim rizicima u zemlji u koju putujete, klimatskim uslovima, higijenskoj ispravnosti vode i hrane, zdravstvenim ustanovama kojima se može obratiti u slučaju potrebe i uradite sistematski ljekarski pregled i vakciniše se protiv zaraznih bolesti”, kaže se u preporukama.

Navodi se da na put treba kreniti odmoran, i da je poželjno, ukoliko se putuje automobilom, da se izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informisati se o stanju na putevima.

“Prilagodite brzinu uslovima na putu i poštujte propisana ograničenja brzine. Vozite u odgovarajućoj obući, ne koristite mobilne telefone tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića. Ukoliko putujete s malom djecom, sve detaljno isplanirajte”, kaže se u preporukama.

Iz Domova zdravlja savjetuju da je za put potrebno pripremiti dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobile koristiti umjerno.

“Ukoliko ste hroničan bolesnik treba da budete posebno obazrivi. Unaprijed se raspitajte o kvalitetu i dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će te provesti godišnji odmor”, dodaje se u savjetima.

Kako se navodi, turistima na moru ne preporučuje se sunčanje u vremenu od deset do 17 sati.

”Preporučuje se umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu. Ne udaljavajte se od obale mimo označenih prostora tokom plivanja i korišćenja plovnih sredstava na plaži. Ne izlažite se opasnostima prilikom plivanja i ronjenja”, upozorili su stručnjaci.

Prema njihovim riječima, ukoliko se tokom sunčanja osjete umor, malaksalost, glavobolja, povraćanje, povišena temperature, odmah se treba javite spasiocu na plazi i najblizoj zdravstvenoj ustanovi.

Na izletima u prirodi potrebn je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti i prethodno provjerite najavljenu vremensku prognozu.

“Do odredišta koristite obilježene staze i puteve i obucite adekvatnu odjeću i obuću. Pripremite dovoljne količine vode i obavezno ponesite napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije za njih”, kaže se u preporukama.

Dodaje se da na izlet u prirodi, djecu treba voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta, i apeluje da tokom boravka u prirodi ne treba palite vatru i bacati opuške i zapaljive predmete.

Iz Udruženja domova zdravlja podsjetili su na korisne brojeve telefona: Služba spašavanja 123, Policija 122, Hitna pomoc 124, Call centar Doma dravlja Podgorica 19816 i Call centar AMSCG 19807.

Bonus video: