Ružić o "Informeru": Beskrupulozni novinari spremni na sve

„Mislim da kazne za ovakvo ponašanje moraju biti rigorozne", poručila je profesorica FPN-a
152 pregleda 30 komentar(a)
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.06.2014. 12:10h

Slučaj pisanja lista "Informer" primjer je beskrupuloznosti novinara koji su spremni na sve zarad profita ili ulagivanja vlasniku, smatra profesorica Fakulteta političkih nauka na studijskom programu za novinarstvo, Nataša Ružić.

"Informer" je u više brojeva pisao o spornom video snimku, koji se dovodi u vezu sa izvršnom direktoricom Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanjom Ćalović.

„Ponašanje 'Informera' ne treba da nas čudi jer su mediji u Crnoj Gori navikli da prolaze nekažnjeno. Na primjer, za prikazivanje snimka ubistva u direktnom etru mediji dobiju samo opomenu“, kazala je Ružić agenciji MINA.

Prema njenim riječima, to je svojevrsna poruka za ostale da mogu da objavljuju i prikazuju šta god žele prikrivajući se navodnim postojanjem „javnog interesa“.

„Ovaj slučaj je primjer beskrupuloznosti novinara koji su spremni na sve zarad profita ili ulagivanja vlasniku. Upravo zbog ovakvih 'profesionalaca', javnost doživljava novinare kao lešinare“, smatra Ružić.

Ona je kazala da novinari neprestano pričaju o slobodi medija, navodeći da slobodu ne treba razdvajati od odgovornosti koju snose mediji za svaki objavljeni tekst ili iskazanu riječ.

„Objavljene fotografije su degutantan primjer omalovažavanja i ponižavanja ljudskog dostojanstva, reputacije i ugleda jedne žene“, ocijenila je Ružić.

Ona smatra da je u ovakvim slučajevima neophodno reagovati odmah.

„Prvenstveno sam očekivala reakciju od strukovnih udruženja i mislim da kazne za ovakvo ponašanje moraju biti rigorozne. Dijelim mišljenje da je Vanja Ćalović napravila grešku jer se morala odmah oglasiti i sazvati pres konferenciju jer je ponižena na najgori mogući način“, kazala je Ružić.

Osnovni sud u Podgorici donio je u petak rješenje kojim se privremeno zabranjuje distribucija objavljenih spornih tekstova u listu "Informer", a odluku o eventualnoj trajnoj zabrani objavljivanja tekstova takve sadržine, u roku od 48 sati od tada, treba da donese sudija Nada Rabrenović.

Upitana da li je, kakva god ta odluka bila, već kasno da se nakon skoro dvije sedmice objavljivanja takvog sadržaja, javnost zaštiti, Ružić je kazala da nije kasno za zaštitu ni Vanje Ćalović, niti javnosti.

„Svi znamo da je pravda spora, ali dostižna i vjerujem da će ovaj slučaj biti doveden do kraja, a vlasnik lista i autor teksta će snositi odgovornost. Uzimajući u obzir sve okolnosti javnost treba da bude upoznata sa epilogom ovog slučaja“, zaključila je Ružić.

Bonus video: