Besplatne studije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih vrsta energije

Ministarstvo ekonomije će pokušati da omogući besplatno studiranje većem broju prijavljenih od predviđenog
72 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.06.2014. 10:55h

Ministarstvo ekonomije Crne Gore će, ukoliko se na postdiplomskim magistarskim studijama Energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i uticaj na životnu sredinu prijavi više od deset studenata, pokušati da omogući besplatno studiranje većem broju prijavljenih od predviđenog.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore ove jeseni počinju akademske postdiplomske magistarske studije Energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i uticaj na životnu sredinu.

„Studiranje na ovom studijskom programu biće besplatno za deset studenata, koji će se finansirati iz ENERESE projekta, za koji su, preko Građevinskog fakulteta, sredstva obezbijeđena iz TEMPUS projekta“, rekla je Sekulić agenciji Mina-business.

Konkurs za upis na ove studije biće objavljen od 1. do 10. septembra. Pravo upisa imaju studenti svih tehničkih fakulteta koji su završili osnovne studije od najmanje tri godine i stekli 180 ECTS kredita.

Ministarstvo ekonomije je, u okviru ENERESE projekta, u svrhu promocije energetske efikasnosti dobilo nešto više od devet hiljada eura.

„Ukoliko se na navedeni studijski program prijavi više od deset studenata, Ministarstvo ekonomije će tražiti odobrenje od menadžmenta da ovaj novac preusmjeri na Građevinski fakultet i tako omogući besplatno studiranje većem broju studenata od predviđenog“, kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, ovaj studijski program treba da obrazuje kadar iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i njihovog uticaja na životnu sredinu, dakle oblasti deficitarne u ovoj vrsti kadra.

„Za ove studente se otvaraju velike mogućnosti zapošljavanja u državnim i organima lokalne samouprave, određenim institucijama i privrednim društvima koja se bave projektovanjem i građenjem građevinskih objekata. Ovaj kadar je deficitaran i praktično do sada nijesu postojali studijski programi za ovakav profil obrazovanja“, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, treba imati u vidu činjenicu da će potreba za ovim kadrom biti sve izraženija, imajući u vidu savremene zahtjeve, direktive i normative koje se uvode u ovoj oblasti.

„Godinama unazad ova oblast je bila veoma popularna, ali nažalost njome su se bavili ljudi koji vrlo često nemaju ni osnovno obrazovanje iz te oblasti. Ova edukacija u oblasti energetske efikasnosti jako je važna, jer ćemo konačno dobili stučnjake za tu oblast“, zaključila je Sekulić.

Bonus video: