Olujno nevrijeme u Nikšiću: Vjetar pomjerao topole iz korjena

"Topole su pale na automobil koji je uništen, a mi smo bile zarobljene i morale smo zvati vatrogasce da nam pomognu”, priča Maraš
390 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 18:12h

Nezapamćeno nevrijeme koje je u noći između četvrtka i petka zahvatilo Nikšić ostavilo je za sobom pravu pustoš u blizini jezera Krupac i pričinilo veliku materijalnu štetu.

Čuvene krupačke topole, zasađene prije pola vijeka kako bi spriječile eventualnu eroziju tla, desetkovane su, oštećeni su krovovi na kućama, grad je uništio zasade.

“Vjetar je bio tako jak da se to ne pamti. Počelo je oko jedan sat iza ponoći i trajalo je desetak minuta. Dobro je da nije duže trajalo jer bi šteta bila velika”, kazao je Petar Backović, kome je olujni vjetar oštetio krov na štali i svinjcu.

Porodici Abramović, koja živi odmah pored jezera, vjetar je iščupao voćke, povaljao borove i vrbe, srušio ogradu oko kuće i terase.

Slično su prošli i mještani Kočana, Krupca, Vitalca, Dukla, Mokre njive, Glibavca - pojedinima su oštećeni krovovi, grad je uništio zasade, vjetar polomio drveće i voćnjake, a od udara groma izgorjele su elektroinstalacije.

“Ovo je bila nezapamćena oluja. Vjetar, kiša, grad, grmljavina, ne znam šta sve nije bilo. Savio grad, polomio prozore, sve je uništeno, ali daće bog popraviće se. Bašta je sva uništena”, kazao je Željko Todorović iz Ćemenaca.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Borisu Čavoru nevrijeme je uništilo ostavu i štalu u kojoj su ostale zarobljene svinje, kokoške, koze.

„Bilo je strašno. Mislio sam sve će se srušiti, došao je smak svijeta”, kazao je Čavor.

Djevojke bile zarobljene u automobilu, vatrogasci morali da intervenišu

Nina Maraš i njena prijateljica Marija Ćiraković dobro će zapamtiti nevrijeme. Nakon što su izašle iz restorana i došle do parkinga, gdje im se nalazio automobil, topole su počela da padaju kao snoplje.

„Strašno je bilo gledati kako vjetar čupa topole, kako okolo padaju, a nemoćni ste da bilo šta uradite. Topole su pale na automobil koji je uništen, a mi smo bile zarobljene i morale smo zvati vatrogasce da nam pomognu”, priča Maraš.

Vatrogasci su stigli odmah po pozivu i morali su sjeći srušene topole da bi ih spasili.

Oboreno drveće oštetilo je motel na Krupcu i pečenjaru restorana “Sidro”, kao i krov područnog odjeljenja OŠ „Braća Ribar“ u Grebicama.

“Moraju se mijenjati limeni krov i drvena konstrukcija, a polomljena su i stakla. Već sam angažovao majstore koji su izrezali i uklonili topolu. Zatražićemo pomoć kako bi što prije sanirali štetu”, kazao je direktor škole Ranko Šljivić.

Infrastruktura EPCG, kako je saopšteno iz te kompanije, na području opština Plužine, Nikšić, Žabljak i Podgorica pretrpjela je određena oštećenja.

Nevrijeme u mjestu Ulotina kod Andrijevice, TV Vijesti, Boban Obradović

„Elektromreža na području Krupca je uništena, zbog čega će u narednom periodu bez napajanja biti Poklonci. Nadležne službe EPCG i lokalne samouprave će procijeniti štetu, a u međuvremenu će se pristupiti raščišćavanju terena i planiranju daljih radova u cilju revitalizacije tog prostora”, navodi se u saopštenju Elektroprivrede.

Oni ističu da je oštećenja na mreži nemoguće sanirati do raščišćavanja terena na čemu ekipe EPCG i Opštine Nikšić intenzivno rade.

Iz ekološkog pokreta „Ozon” saopšteno je da su više puta ukazivali na neophodnost planske obnove topola i revitalizaciju prostora oko jezera Krupac.

„Kao i mnogo puta do sada, nesavjesni odnos nadležnih institucija i bahat odnos prema pitanjima životne sredine doveo nas je u situaciju da su potencijalno bili ugroženi i životi, da su se igrom slučaja na tom prostoru nalazili kamperi”, navodi se u saopštenju „Ozona”.

Iz te NVO pozivaju nadležne institucije da doprinesu da se što prije sanira nastala šteta i popularnom izletištu vrati stari sjaj. „Mi ćemo i prema Elektroprivredi pokrenuti konkretnu inicijativu i ideju kako bi se ovaj prostor infrastrukturno obogatio”, zaključuju iz „Ozona”.

Galerija

Bonus video: