CGO potpisao ugovore sa NVO: Devet organizacija promoviše ljudska prava

Uljarević je kazala da je Komisija podržala devet od 23 predloga projekta koji su ušli u drugu fazu
0 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2014. 15:13h

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Građanskim inicijativama (GI) iz Beograda, a uz finansijsku podršku Evropske unije, potpisao je ugovore sa organizacijama civilnog društva kojima su dodijeljena sredstva putem konkursa za podršku projektima ovih organizacija u Crnoj Gori iz oblasti ljudskih prava.

“Sa ukupno 54.210 eura podržano je devet projekata koje će sprovoditi 11 organizacija iz Crne Gore, sa ciljem jačanja uloge civilnog društva u promociji ljudskih prava i demokratskih reformi u Crnoj Gori”, saopšteno je iz CGO.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević kazala je da je Komisija podržala devet od 23 predloga projekta koji su ušli u drugu fazu.

“Na ovaj način, NVO koje nijesu korisnice evropskih fondova u Crnoj Gori stiču znanja i vještine o ljudskim pravima i zagovaranju za ljudska prava, ali i upravljanju projektima iz EU fondova, koji predstavljaju realne izvore finansiranja u budućnosti i mogućnost osiguranja finansijske održivosti njihovih programa”, rekla je Uljarević. “Projekti koji su podržani se dominantno bave pitanjem afirmacijom i zaštitom ženskih prava i prava žene i djece žrtava nasilja, zatim pravima lica sa invaliditetom, a u dva slučaja političkom diskriminacijom i sistemom primjene kratkotrajnih kazni lišenja slobode i alternativnih kazni u Crnoj Gori. Oni su se nametnuli prije svega kvalitetom podnijetih prijedloga projekata, ali i aktuelnošću problema koje obrađuju”, zaključila je Uljarević.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Don Ajdi Berd kazala je da je tokom procesa pristupanja EU veoma važno osigurati poštovanje ljudskih prava, jer jedino država koja poštuje prava svih svojih građana i garantuje osnovna prava svakom pod jednakim uslovma može da postane članica EU.

Bonus video: