"Ozon": Vlada da pomogne oko divlje deponije Mislov do

Ozon podsjeća na neuspjeli projekat regionalne sanitarne deponije za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine
75 pregleda 0 komentar(a)
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.06.2014. 12:20h

Ekološki pokret „Ozon“ poziva Vladu da se uključi u problem rješavanja divlje deponije Mislov do u Nikšiću, istu zatvore i utvrde kako je došlo do toga da se, suprotno važećim zakonima, „nesmetano nelegalno deponuju različite vrste otpada, devastira životna sredina, naročito podzemne vode nikšićkog polja i ugrožava zdravlje ljudi“.

Pomenutu deponiju koja, kako ističu iz „Ozona“, predstavlja veliku prijetnju po zdravlje ljudi, treba što hitnije zatvoriti i sanirati.

„Kako smo više puta ukazivali i na realnu opasnost od potencijalnih eksplozija tzv zemnog gasa, naročito tokom ljetnjeg perioda, te blizinu skladišta eksplozivnih materijala na planini Budoš, imamo utisak kao da nadležni čekaju da se desi nešto tragično kako bi konačno pokušali uraditi nešto po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju „Ozona“ koje potpisuje direktor Aleksandar Perović.

Iz te NVO podsjećaju na neuspjeli projekat regionalne sanitarne deponije za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, i ističu da se boje da će, zbog selektivne primjene Zakona o upravljanju otpadom, problem nakon Vasovih voda kulminirati i u drugim opštinama.

"Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom mora shvatiti da rješavanje gorućeg problema otpada jedan od prioriteta u njenom radu, a svako dalje odlaganje i ignorisanje nas dovodi u sve teži položaj. Ako se oko rješavanja problema otpada ne može postići opšti konsenzus i pokrenuti cijelo društvo, onda nam je budućnost veoma neizvjesna i tu nikakvi integracijski procesi neće pomoći“, poručuje Perović.

Bonus video: