Luksuzni megakruzer "Queen Elizabeth" stiže u Boku Kotorsku

"Queen Elisabeth" će ove sezone imati ukupno šest dolazaka u Kotor, od kojih će posljednji biti 24. novembra
121 pregleda 3 komentar(a)
Queen Elisabeth kruzer, Foto: Shipspotting.com
Queen Elisabeth kruzer, Foto: Shipspotting.com
Ažurirano: 22.06.2014. 11:32h

Još jedna značajna ljestvica na pozicioniraju Boke Kotorske kao jedne od najboljih kruzing destinacija svijeta biće postignuta sjutra kada će u luku Kotor po prvi put uploviti luksuzni megakruzer "Queen Elizabeth", čuvene britansko-američke brodarske kompanije "Cunard Line".

Ova kompanija jedna je od najuglednijih u svijetu lusuznih putničkih brodova i ima ultrabogatu istoriju koja seže još u davnu 1839. godinu kada je njen osnivač Samuel Cunard dobio ugovor sa britanskom kraljevskom poštom da uspostavi redovan putničko-poštanski brodski servis preko Atlantika, povezujući Brataniju i SAD.

Kompanija „Cunard“ je narednih više od stotinu godina bila jedna od najuticajnijih na transatlantskim rutama. U anale svjetskog pomorstva ušlii su neki od njenih čuvenih transatlantika koji su se često kitli "Modrim vrpcama" - nagradama za najbrže prelaske Atlantika, poput brodova "Mauretania", "Lusitania", "Aqutania", prvobitne "Queen Elizabeth" iz 1939, ili impozantne "Queen Mary" iz 1937.

Aktuelna "Queen Elizabeth" treći je brod koji nosi to ime u floti "Cunarda" i sa njegovim istoimenim prethodnicima iz 1939, odnosno 1969. godine, dijeli i činjenicu da im je svima na porinuću bila aktuelna britanska kraljica Elizabeta.

Kraljica je kumovala najnovijoj, trećoj svojoj imenjakinji na moru, aktuelnom brodu "Queen Elizabeth", na ceremoniji održanoj 11. oktobra 2010. u Sautemptonu. Samo par dana prije toga, ovaj impoznatni brod od 90.900 tona, završen je u italijanskom brodogradilištu Fincantieri Monfalcone blizu Trsta, po cijeni od preko 560 miliona dolara.

"Queen Elizabeth" je moderni kruzer klase "Signature" i svojevrsna je "polu-sestra" impoznatnog holandkog kruzera "Nieuw Amsterdam" koji je čest gost luke Kotor.

Brod britanskog "Cunarda" dugačak je 294 i širok 32,3 metra, gaz mu iznosi 8 metara a ima ukupno 16 paluba.

Dizel-električni pogon ukupne snage skoro 88 hiljada konja, preko dva azipoda, brodu daje impozantnu maksimalnu brzinu od skoro 24 čvora.

"Queen Elizabeth" je maksimalnog kapaciteta 2.500 putnika.Po ocjenama onih koji su na njoj putovali, "Queen Elizabeth" se već tri ipo godine od svoga porinuća, konstano drži na listi od 10 najboljih kruzera svijeta.

Dolazak ovog broda i njegovog vlasnika – kompanije "Cunard" u Boku Kotorsku, još je jedna potvrda sve bolje pozicije koju Kotor i ovaj zaliv dobijaju na mapi najboljih svjetskih kruzing destinacija.

Zanimljivo je da će "Queen Elisabeth" ove sezone imati ukupno šest dolazaka u Kotor, od kojih će posljednji biti 24. novembra.

Bonus video: