Izvršena degradacija spomenika kulture: Astoria na divlje radi sedam godina

“Vijesti” su uputile dopis i Upravi za inspekcijske poslove da im dostavi odgovor da li je izvršena kontrola rada ovoga hotela
184 pregleda 15 komentar(a)
Bedem Budva, Foto: Vuk Lajović
Bedem Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.06.2014. 13:56h

Budvanski hotel “Astoria”, vlasništvo biznismena Dragana Perovića, na samom ulazu u Stari grad zvanično je divlji objekat u metropoli turizma.

Iako se punih sedam godina od njegove izgradnje nebrojeno puta isticalo da ne postoji građevinska dozvola, za izgradnju čak trospratne građevine, ukupno 750 kvadrata u Starom gradu, spomeniku kulture, zaštićenom kulturnom dobru, ovo je zvanično objavila Uprava za nekretnine.

Za hotel, koji do prije par mjeseci nije ni postojao u katastarskoj evidencji, već se vodio kao ruševina, sada se jasno navodi da je izvršena dogradnja čak četiri niova, za koje nema građevinske dozvole.

Naime, u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na katastarskoj parceli 2666 KO Budva, na kojoj se kako vlasnik pominje Perovićev sin, upisano je u rubrici tereti da za svaki od četiri nivoa, od 204, 188, 199 i 164 kvadrata ne postoji dozvola, te da je dogradnja izvršena bez odobrenja.

Da ne postoji građevinska dozvola za ovaj butik hotel, “Vijesti” su dobile potvrdu i u Opštini Budva, kao i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj, nekadašnji sekretarijat za urbanizam, nikada nije izdao građevinsku dozvolu”, potvrđeno je “Vijestima”, nakon što je detaljno pretresena arhiva. Imajući u vidu da je Opština bila nadležna za izdavanje građevinske dozvole za objekte do hiljadu kvadrata, Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije ni zakonom bilo nadležno da izda dozvolu za hotel koji je čudnim spletom okolnosti, ipak, bio izgrađen, te u ljeto 2007. počeo da radi.

“Vijesti” su uputile dopis i Upravi za inspekcijske poslove da im dostavi odgovor da li je izvršena kontrola rada ovoga hotela.

Mogućnost da “Astoria” dobije takozvanu privremenu upotrebnu dozvolu, iako nije postojala građevinska, kao presedan u zakonskoj praksi, napravio je tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić.

“Naš inspektor će u ponedjeljak kontrolisati hotel 'Astoria' te utvrditi da li objekat ima upotrebnu i građevinsku dozvolu”, naveli su u Upravi.

Mogućnost da “Astoria” dobije takozvanu privremenu upotrebnu dozvolu, iako nije postojala građevinska, kao presedan u zakonskoj praksi, napravio je tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić.

To što je nelegalan i nema građevinsku dozvolu nije ni smetalo Investiciono-razvojnom fondu, koji je krajem januara prošle godine dao kredit od milion eura, na ime koga je “Astoria” založena pod hipoteku.

Iako je Stari grad spomenik kulture prvog reda, te kao takav zakonom zaštićen, pa je svaka i mala intervencija, posebno ona građevinska unutar zidina strogo zabranjena, Opština i Vlada su podržale divlju gradnju.

Kako je “Monitor“ ranije pisao, 24. aprila 2007, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture donosi rješenje o obustavi radova i vraćanju lokacije u prvobitno stanje, o čemu obavještava sve nadležne državne i opštinske institucije.

“Astoria” ne može ni dobiti građevinsku dozvolu jer u Starom gradu nije dozvoljena gradnja

“U julu iste godine na adresu Zavoda stiže informacija Komunalne policije Budve, po kojoj je u januaru 2007. je izdato rješenje o pečaćenju objekta, a mjesec dana kasnije i rješenje o rušenju koje nikada nije izvršeno. Rušenje bespravnog objekta odloženo je zbog turističke sezone, pravdali su se u ljeto 2007. čelnici Budve i sve je na kraju zaboravljeno, a upriličeno je i spektakularano otvaranje”, navedeno je još ranije u “Monitoru”.

“Vijesti” su u više navrata objavile da je čak u tom periodu Opština na svome sajtu objavila fotografije “Astorie”, tretirajući je kao nelegalan objekat ali, i pored javnog obećanja tadašnjeg opštinskog rukovodstva da će je porušiti, to nikada nije učinjeno.

Međutim, sporno je to da hotel “Astoria” ne može ni dobiti građevinsku dozvolu, jer po važećem planskom dokumentu Urbanistički projekat “Stari grad” na tom mjestu nije predviđena izgradnja. Mada je podnijeto više od 200 zahtjeva za reviziju ovoga plana, jer su u protekle tri decenije, od razornog zemljotresa 1979. unutar zidina Staroga grada podignuta čak 22 nova sprata, četiri kuće, od kojih je “Astoria” najveća, i napravljene čak 753 intervencije, Opština do danas nije pokrenula postupak revizije.

Iako je Opština krajem 90-ih ušla u priču o reviziji plana i Zavodu za izgradnju Budva dodijelila cijeli posao, od 1998, kada je formirana i stručna komisija, cijeli posao ostaje na mrtvoj tački.

Već napisana prijava zbog degradacije bedema

Inspekcija Uprave za zaštitu kulturnih dobara još prije mjesec je , kako “Vijesti” saznaju, podnijela prijavu protiv “Astorie” zbog degradacije bedema.

Osim što je nelegalno izgrađen, u šta se uvjerila inspekcija, hotel je naslonjen na bedeme, a izvršena je i njihova nadogradnja. Bedemi stari šest vjekova nadograđeni su u dužini oko 20 metara i visini od metara do dva, i to kamenom koji ne odgovara onom koji je na zidinama.

Ovo se novim zakonom tretira kao degradacija i inspektor je sačinio prijavu, koja će najvjerovatnije imati sudski epilog. Bedemi su kao posebna cjelina zakonom zaštićeno kulturno dobro, pa je i njihova degradacija kažnjiva.

Inspekcija je takođe dala rok Opštini Budva da za mjesec dana ukloni sve ono što je postvaljeno na bedemima i ruži njihovu vizuru, od reklama, sijalica i svega ostalog.

Uzurpirali i plažu terasom

Iako je hotel “Astoria” nelagalan, to nije smetalo ni “Morskom dobru”, a ni Opštini da izdaju plažu odnosno dvije terase. Opština je planom privremenih objekata svih prethodnih sedam godina dozvolila da se ispred zidina Staroga grada postavi terasa hotela “Astoria”, a ove sezone, čak aminovala i postavljanje nesvakidašnje metalne tende, metar više od ostalih. “Morsko dobro” je, sa svoje strane, prije dvije godine čak preimenovalo dio Ričardove glave u iz javnog u hotelsko kupalište, te je ustupilo hotelu “Astoria”. U zaleđu kupališa ispod bedema dozvoljena je i terasa.

Javno preduzeće je ove godine prijavilo firmu Perovića “Nemesis” da je svojom terasom uzurpiralo plažu.

Bonus video: