Crna Gora ulaže značajne napore u borbi protiv trgovine ljudima

Pohvaljeno visoko pozicioniranje Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, dobra koordinacija i saradnja sa nevladinim sektorom
3 komentar(a)
trafiking, Foto: Shutterstock
trafiking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2014. 16:39h

Crna Gora je u grupi zemalja koje ulažu značajne napore u postizanju standarda za eliminaciju svih oblika trgovine ljudima, ocijenjeno je u ovogodišnjem Izvještaju Stejt dipartmenta.

Kancelarija Stejt dipartmenta za monitoring napora u borbi protiv trgovine ljudima izradila je 14. Izvještaj o stanju u toj oblasti.

"Crna Gora je u ovogodišnjem Izvještaju svrstana u drugu grupu, koju čine zemlje koje ulažu značajne napore u postizanju standarda za eliminaciju svih oblika trgovine ljudima", saopšteno je iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima.

Izvještaj je, kako se navodi, na objektivan način prepoznao posvećenost Crne Gore borbi protiv te pojave.

"Posebno je pohvaljeno visoko pozicioniranje Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, dobra koordinacija i saradnja sa nevladinim sektorom u planiranju i sprovođenju politike borbe protiv trgovine ljudima“, kaže se u saopštenju.

U Izvještaju su pohvaljene i izmjene Krivičnog zakonika, kontinuiran rad na senzibilizaciji organa za sprovođenje zakona i njegove kvalitetne primjene, kao i povećanje broja privedenih osoba u odnosu na prethodnu godinu.

"Pozitivnim su ocijenjeni i napori koje vlada preduzima na polju prevencije, posebno kod sprovođenja preventivnih kampanja, obuka za zaposlene, finanasiranja SOS telefona, kao i izrađenim indikatorima za rano prepoznavanje potencijalne žrtve trgovine ljudima", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima ocijenili su da Izvještaj predstavlja potvrdu da Vlada identifikuje i na sistemski način se postavlja prema nadolazećim problemima u toj oblasti.

Bonus video: