OEBS osudio uvredljive napade na Ćalović

"Smatramo da se predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Milo Đukanović, čije režime Informer zdušno podržava, moraju pod hitno ograditi"
234 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2014. 18:59h

Misija OEBS-a u Crnoj Gori najoštrije je osudila, kako je saopšteno, personalizovane i veoma uvrjedljive napade sadržane u nedavnim izvještajima Informera, protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Misija OEBS-a prirodu i stil ovakvog izvještavanja doživljava kao pokušaj diskreditacije Ćalović, koja je predvodeći MANS, problem korupcije stavila u fokus javnosti. Misija OEBS-a podržava slobodu medija i slobodu izražavanja; međutim, neophodni su i profesionalni standardi izvještavanja i poštovanje novinarske etike. Ovakva vrsta izvještavanja, koju karakteriše personalizovani i veoma uvrjedljiv ton, predstavlja najprizemniji oblik nepoštovanja tih profesionalnih standarda", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Takvo izvještavanje, kako se dodaje, čini rad medijskih samoregulatornih tijela još neophodnijim radi efikasnog bavljenja problemom neprofesionalnog medijskog izvještavanja i poštovanja najviših novinarskih standarda.

"Kroz svoj rad u pružanju pomoći Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza koje proističu iz njenog članstva u OEBS-u, Misija OEBS-a će nastaviti da promoviše slobodu medija i poštovanje najviših standarda medijskog izvještavanja", zaključuje se u saopštenju.

CEAS poziva na bojkot Informera

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) najoštrije je osudio "apsolutno nedopustivu kampanju" tabloida Informer protiv čelnice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović.

Kampanju Informera su osudili i Ambasada SAD i delegacija EU u Crnoj Gori, a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić najavio je da će Kolegijum Skupštine danas raspravljati na koji način da zaštiti slobodu govora u Crnoj Gori, odnosno zaštiti medijsku scenu od kampanje "Informera".

"Smatramo da se predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Milo Đukanović, čije režime Informer zdušno podržava, moraju pod hitno ograditi i bezuslovno osuditi ovakvo djelovanje. Ovo prije jer kampanja dolazi u trenutku kad: Srbija pokušava da učvrsti svoje evropske integracije a Crna Gora čeka poziv za članstvo u NATO; se odvijaju suđenja optuženima za šverc droge koji su djelovali u obje zemlje i kada se javni prostor u obje zemlje kontaminira spekulacijama o njihovim međusobnim odnosima", navodi se u saopštenju.

CEAS navodi da je iznenađen odsustvom jakih reakcija iz civilnog društva i medijskih asocijacija na ovo "i za balkanski divlji medijski zapad šokantno nepoštovanje elementarnih normi djelovanja u javnom prostoru".

"Brinu nas «analize» koje smatraju da je ovaj postupak Informera nedopustiv «samo» ako na slikama nije osoba za koju oni tvrde da jeste. Posebno nas brine odsustvo reakcije organizacija i nadležnih državnih organa zaduženih za promociju i zaštitu ženskih prava i jačanje rodne ravnopravnosti jer je ovaj Informerov postupak, između ostalog, i primer čiste mizoginije.

Smatramo da je slučaj Informerove kampanje protiv Vanje Ćalović toliko crno bijel da je nepotrebno čekati eventualne odluke sudskih i drugih nadležnih organa.

Pozivamo na totalni bojkot Informerovih izdanja sve političare, kolege iz NVO sektora, analitičare, novinske agencije, oglašivače i druge koji na bilo koji način mogu imati veze sa spomenutim.

CEAS prekida svaku komunikaciju sa osobama, institucijama i kompanijama koje svojim izjavama, intervjuima i tekstovima daju legitimitet Informeru, dopuštaju upotrebu njihovih news servisa ili se u njemu oglašavaju", navodi se u saopštenju.

Baković: Pokušaj diskreditacije Ćalović

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije je osudio objavljivanje članaka i uznemiravajućih fotografija u dnevnim novinama Informer, u kojima se navodi ime Vanje Ćalović. U saopštenju Ombdusmana Šućka Bakovića ocjenjuje se da su tekstovi i fotografije neprimjerenog sadržaja pokušaj diskreditacije ličnosti koja se bavi pitanjima od velikog društvenog značaja. Prema njegovim riječima, na taj način krše se njena ustavna prava na nepovredivost integriteta i dostojanstvo ličnosti. Baković je poručio da Zaštitnik podržava slobodu izražavanja i slobodu medija, bez kojih nema istinske demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. "Međutim, i ovom prilikom upozorava da ove slobode nijesu apsolutne i podrazumijevaju odgovorno i profesionalno novinarstvo, koje poštuje Ustav, zakone i etička pravila novinarske profesije", naveo je Baković. On je upozorio da novinari moraju voditi računa o pravima građana i ne smiju objavljivati informacije zlonamjerne ili druge neprimjerene sadržine, kojima se povređuje ugled i diskredituju ličnosti. "Zaštitnik poziva uredništvo Informera da se uzdrži od objavljivanja ovakvih i sličnih sadžaja i da se u svom radu pridržava principa odgovornog i profesionalnog novinarstva", navodi se u saopštenju Bakovića.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je da Ustav Crne Gore garantuje jednaka prava i obaveze svim građanima/kama, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo i zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu.

"Garancije date najvišim pravnim aktom Crne Gore razrađene su nizom posebnih zakona, od kojih smatramo posebno važnim Zakon o zabrani od svih oblika diskriminacije. Smisao izdvajanja pojedinih oblika diskriminacije jeste, prije svega, da označi i kvalifikuje one nedozvoljene akte koji se smatraju posebno opasnim za društvenu zajednicu i koji sa stanovišta moralnih standarda predstavljaju teško ogriješenje o ljudska prava i dostojanstvo čovjeka", navodi se u saopštenju.

Pozvali su sve predstavnike/ce medija kao i pojedince/ke na jedan profesionalan odnos i odgovorno poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Sindikat medija: Uskoković ugrozio slobodu govora

Glavni odbor Sindikata medija osudio je, kako su saopštili, neprofesionalno i neetičko postupanje odgovornog urednika Informera, Novaka Uskokovića. Uskoković, koji je i bivši potpredsjednik Sindikata medija je, kako se navodi, neprimjerenim i neprofesionalnim pristupom svom poslu ugrozio slobodu govora.“Kao i druga ljudska prava koja kao svoje temeljne vrijednosti baštini Sindikat medija Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Đurašković: Iza svega stoji vlast

"Forum žena Nove srpske demokratije najoštrije osuđuje medijski linč koji se od strane tabloida ,,Informer'' vrši nad Vanjom Ćalović, objavljivanjem neprimjerenih članaka i bizarnih fotografija", saopštila je poslanica DF Ljiljana Đurašković.

"Na ovaj način, Vanja Ćalović se pokušava diskreditovati kao žena i istaknuta javna ličnost. Ovakva vrsta udara na političke neistomišljenike i borce za demokratsku i pravnu državu moguća je samo u državi u kojoj vlada bahata i neodgovorna vlast, a upravo ona stoji iza ovih sramnih poteza. Nemoćna da na razuman, kulturan i demokratski način odgovori na kritike svojih političkih protivnika, nevladinih organizacija i nezavisnih pojedinaca aktuelna crnogorska vlast se okrenula najgorim uvredama i poniženjima, što uostalom i priliči prirodi takvog režima. Zato su u tu svrhu i upregnuli one koje moral i etika ne sprečavaju u bilo čemu.

Forum žena NOVE konstatuje da ni ovakvi brutalni napadi ne mogu spriječiti hrabre ljude i žene koji se zalažu za slobodnu i demokratsku Crnu Goru da se do kraja i bez straha bore protiv režima, kome se, sudeći upravo prema ovim potezima, bliži kraj", navela je Đurašković.

Bonus video: