Na predlog Pozitivne: Odbor glasao za odmrzavanje penzija

Perić je kazao da nije teško naći nedostajuća sredstva koja se na godišnjem nivou kreću od deset do 12 miliona eura i da se to može obezbijediti prije svega urednijom naplatom poreza
55 pregleda 5 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2014. 16:21h

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je Predlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnijela Pozitivna Crna Gora i kojim je predviđeno odmrzavanje penzija.

Obrazlažući predlog kojim bi se „odmrznule penzije", politički direktor Pozitivne Crne Gore Srđan Perić naveo je da su se stekli uslovi da se nepravedna mjera kojom su „zamrznute" penzije konačno ukine.

Iz Pozitivne je saopšteno da je Perić kazao da nije teško naći nedostajuća sredstva koja se na godišnjem nivou kreću od deset do 12 miliona eura i da se to može obezbijediti prije svega urednijom naplatom poreza.

On smatra da nema potrebe za rebalansom budžeta po ovoj osnovi jer on nije bio realizovan ni prilikom plaćanja garancija Kombinata aluminijuma, čiji je iznos bio višestruko veći.

Perić je podsjetio da su građani tada „pokrivali" pad garancija KAP-a od preko 100 miliona eura i da je ovim predlogom za „odmrzavanje" penzija do kraja ove godine potrebno izdvojiti pet do šest miliona eura koje se pored urednije naplate poreza mogu obezbijediti i dodatnim mjerama štednje u sektoru javne potrošnje.

On smatra da sada treba iskoristiti mogućnost koja postoji da se pošalje signal onima koji imaju najmanje da država misli na njih.

"Ne može se teret loše ekonomske situacije i stanja u privredi, slabe naplate, odnosno priliva poreza i doprinosa stalno prebacivati na penzionere, koji nerijetko primaju penzije koje se kreću u rasponu od 200 do 300 eura. Ne može se teret krize prevaljivati uvijek i samo na najsiromašnije, a kada se ukaže prilika da im se pomogne, to ne činiti", kazao je Perić.

Predložene izmjene Zakona su, kako je ocijenio, prilika da se pošalje upravo drugačija poruka – poruka da se vodi računa o onima koji imaju najmanje.

"Tim prije jer što se prije odmrznu penzije, penzioneri će biti u boljem položaju i za naredne godine, jer će im osnov za buduće usklađivanje biti povoljniji", zaključio je Perić.

Bonus video: