Zakonodavni odbor podržao promjene: Volja pokojnika kao Ustavna odredba

Pretpostavljena saglasnot nije u skladu sa kulturnim i duhovnim miljeom, navodi se u obrazloženju
6 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 14:51h

Skupštinski Zakonodavni odbor podržao je amandman Emila Labudovića (Demokratski front) da se promjeni član Predloga Zakona o presađivanju organa,kojim se daje pretpostavljena saglasnot ljekarima da nakon smrti pacijenta njegove organe presade nekom drugom.

Poslanici opozicije zatražili su prilikom rasprave na plenumu od ministra zdravlja Miodraga Radunovića da povuče Prijedlog zakona o presađivanju organa, kritikujući pojedine njegove odredbe kao kršenje prava građana.

S druge strane, poslanici DPS podržavaju zakon, navodeći da bi njegovim usvajanjem Skupština poslala poruku da je doniranje organa jedan od najuzvišenijih postupaka kojim se može spasiti nečiji život.

Opozicioni poslanici ne spore humanost zakona, ali im je sporna zakonsku stavku da građani potpisiju saglasnost za doniranje organa dok su živi. Ako se ne saglase, ona je pretpostavljena ili potvrdu daju nakon smrti članovi njihove familije.

Labudović je na Zakonodavnom odboru objasnio da je "volja pokojnika u Crnoj Gorti maltene na nivuu Ustavne odredbe". U obrazloženju njegovih amandmana piše da je Ustavom zagarantovano raspolaganje sopstvenim tijelom.

Pretpostavljena saglasnot nije u skladu sa kulturnim i duhovnim miljeom, navodi se u obrazloženju.

Odbor će predložiti parlamentu da u zakon uvrsti odredbu na osnovu koje ljekar opšte prakse treba da obavjesti pacijenta o mogućnosti doniranja, a na šta on treba da da saglasnot ili je odbije.

To bi se upisivalo u ljekarski karton svakog pacijenta i postojala bi mogućnost da on tokom života promjenu takvu odluku, suština je Labudovićevog amandmana.

O predlogu vladinog zakona poslanici bi trebalo da se izjasne danas poslijepodne.

Poslanik DF Veljko Vasiljević najavio je da će oni podnijeti ustavnu žalbu,ukoliko zakon dobije podršku parlamenta bez njihovih amandmana.

I drugi poslanici DF i Pozitivne Crne Gore kritikovali su predlog zakona, pa je i Pozitivna dostavila amandmane za koje je poslanik Goran Tuponja jutros rekao da su već postali dio zakona.

On nije objasnio o čemu je riječ.

Goran Danilović (DF) je nedavno na skupštinskoj raspravi upozorio na posljedice prećutne saglsnosti.

"Uz pretpostavljene saglasnost smo napravili najveća nepočinstva.Nisu ljekari imuni na novac, ne pristajem na ovakav zakon dok ne vidim šta se desilo u žutoj kući tu u susedstvu, da li je neko od ovdašnjih ljekara radio takve stvari od kojih se diže kosa na glavi," rekao je poslanik DF.

On je upozorio da "neko ko ima novca može plati nečiju smrt". "A znate šta su ljudi spremni da daju da malo produže život," rekao je Danilović.

Galerija

Bonus video: