Manastir Zagrađe dobio vidikovac, ali i teleskop kao sa Ajfelovog tornja

„Cilj nam je da i lokalnom stanovništvu omogućimo da može živjeti od turizma, ali i da sačuvamo prirodne ljepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe“, rekao je Jovović
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 19:22h

U manastiru Zagrađe iznad Šćepan Polja urađen je vidikovac i postavljen model teleskopa koji se koristi i na Ajfelovom tornju, ali je dizajnom prilagođen lokaciji kulturnog nasleđa.

Teleskop je postavljen u okviru Prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, koju finansira Evropska unija (EU), a projekat sprovode Eparhija budimljansko-nikšićka i Turističke organizacije Zlatibora i Plužina.

Vidikovac je izgrađen u okviru projekta Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo, koji je vrijedan oko 469 hiljada eura, u okviru koga Eparhija budimljansko-nikšićka učestvuje sa 249 hiljada eura.

U okviru tog projekta radi se i obnova crkve Svetog Petra u Bijelom Polju i crkvenog kompleksa na Jablanici kod Zlatibora.

Arhimandrit Nikifor Milović u ime Eparhije budimljansko-nikšićke kazao je da je vidikovac izgrađen i teleskop postavljen pored divljenja vrijedne zadužbine Hercega Šćepana Vukčića Kosače poznate kao manastir Zagrađe.

„Eparhija budimljansko-nikšićka već skoro dvije godine radi na projektu EU, čiji je cilj razvoj turizma na sjeveru Crne Gore. Prvi put jedna vjerska organizacija aktivno sprovodi projekat koji finansira EU i to prema svim pravilima projektnog upravljanja“, kazao je Milović na konferenciji za novinare u Zagrađu.

Prema njegovim riječima, i crkva je pozvana da pruži svoj stvaralački doprinos na svim poljima ljudskog života i stvaralaštva kroz razne dobrotvorne djelatnosti, unaprjđenje ljudskih prava, naročito slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja, zaštite i promocije kulturnog nasljeđa, životne sredine, kroz obrazovanje i brigu o starim i nemoćnim osobama.

Direktor Turističke organizacije Plužina Neđeljko Jovović kazao je da je ta opština sa izuzetnim prirodnim bogatstvom ima izuzetne potencijale za turističke grane koje se značajno mogu razvijati kroz projekte prekogranične saradnje.

„Cilj nam je da i lokalnom stanovništvu omogućimo da može živjeti od turizma, ali i da sačuvamo prirodne ljepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe. Uređeni vidikovac pored manastira Zagrađe biće novi segment turističke ponude Plužina. Završetkom primjene ovog projekta Prekogranične saradnje Plužine će dobiti strateški dokument za razvoj turizma“, rekao je Jovović.

Član projektnog tima Turističke organizacije Zlatibor Jelica Tošić istakla je da su se uključili u obnovu, revitalizaciju i stavljanje u turističke svrhe i vjerskih objekata na području Crne Gore i Srbijezbog značaja koji su oduvijek imali za narod.

„Kroz ovaj projekat Prekogranične saradnje uz vidikovac u manastiru Zagrađe iznad Šćepan Polja, radi se i na obnovi crkve Svetog Petra u Bijelom Polju, dok ćemo mi iz Srbije obnoviti crkveni kompleks u Jablanici“, kazala je Tošić.

Koordinator projekta Kosta Dojić podsjetio je da na prostoru Eparhije budimljansko-nikšićke ima oko 200 svetinja, neke su i iz 12. vijeka, od kojih je jedan broj nepoznat uprkos velikoj i kulturnoj vrijednosti koje imaju.

Dojić je naveo da je u projekat uključena obnova Petrove crkve u Bijelom Polju, koja je nacionalni spomenik prvog reda zaštićen zakonom, a izgradio ga je knez Miroslav.

Galerija

Bonus video: