Crnogorski ribari: Italijani ljuti jer ne damo da nas kradu

"Kada su 1991. uhvaćeni u krađi, oduzeta im je oprema, riba i platili su kaznu od 40.000 maraka"
187 pregleda 8 komentar(a)
Bar, marina, Foto: Anto Baković
Bar, marina, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.06.2014. 17:05h

Reagujući na tekst “Italijanski ribari platili kaznu, a brod još u Budvi” u kojem je pisano o italijanskim ribarima koji su početkom maja uhvaćeni u krivolovu u crnogorskim vodama, Marko Kise, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru, poručio je kolegama iz Italije da malo ostave na miru crnogorski akvatorij.

Kise objašnjava da Italijani često svrate u naše vode jer imaju višak flote, a manjak ribe. On tvrdi da od kako našu granicu ne čuva vojska, do nedavno nije bilo dana kada u našim vodama nije ribarilo 15 do 20 italijanskih ribarskih brodova, nerijetko i na svega nekoliko milja od kopna. “Davne 1991. godine na osam nautičkih milja od Petrovca uhvaćena je italijanska ribarica iz Monopolija sa 1600 kg sabljarki. Oduzeta im je oprema, riba i platili su kaznu 40.000 njemačkih maraka. Gle sudbine, prvi uhvaćeni nakon 23 godine je brod 'Atila' iz Monopolija, ali je njegova kazna od 2630 eura smiješna”, kaže Kise i objašnjava da Italijanima sada nije problem što im još nije vraćen brod, nego što više neće moći da kradu našu ribu.

“Ribari sa italijanskih koča i ribarica, godinama unazad su nelegalno izlovljavali ribu u našim teritorijalnim vodama i sada kada je policije uvela red, odmah sa druge strane se prave problemi“, kaže jedan od prvih profesionalnih ribara na crnogorskom primorju Ilija Rafailović.

Pomorska policija je u proteklih par mjeseci u našim teritorijalnim vodama uhvatila nekoliko italijanskih ribarica koje su izlovljavale ribu, a jedna od koča „ Atila“ i dalje se nalazi privezana u budvanskoj luci. Sada se Italijani žale što im brod nije vraćen.

Rafailović naglašava da su italijanski ribari svojim moćnim brodovima “svoje teritorijalne vode očistili od ribe“

“Dobro znam i vidim šta su godinama radile italijanske koče i ribarice. Mogu odgovorno da tvrdim da su godinama izlovljavali ribu u našim vodama, i to mogu da potvrde kolege ribari iz Herceg Novog i ostalih gradova, jer smo sve te koče zaticali u našim vodama. Onda kada je vojska povukla brodove sa granice, faktički naše more nije imao ko da čuva. Tada su naše teritorijalne vode poslužile mnogima za krivolov. E sada, kada je pomorska policija kupila savremeni, brzi brod i kada su uhvatili tri četiri koče, digla se velika buka. Italijanski ribari su sada navodno ogorčeni na nas“, kazao je Rafailović “Vijestima”.

Rafailović naglašava da su italijanski ribari svojim moćnim brodovima “svoje teritorijalne vode očistili od ribe“.

Rafailović kaže da su crnogorski ribari ti koji su trpili neprijatnosti: “Nažalost, u Crnoj Gori mi nemamo da kupimo materijal, od mreža do konopa za ribanje, pa idemo u Italiju da kupujemo. Ne znam ni sam koliko puta sam trajektom Sveti Stefan išao u italiju. Svjedok sam da su moji prijatelji, ribari iz Ulcinja i Tivta, bili odvojeni, i nije im dato da pređu granični prelaz, već su cijelog dana bili u takozvanim kavezima, iako su imali uredna dokumenta i novac. Nijesam im mogao ni dodati sendvič, a izdvojeni su samo na osnovu ličnog suda policajca na prelazu“.

Vlada CG ne želi da našu flotu oporavi

Kise ističe da je sramotno niska kazna za krivolov koju je odredio sud i da ona u stvari stimuliše italijanske ribare da ponovo love u našim vodama.

Na priču italijanskih ribara koji su se žalili na navodno loš odnos naše policije prema njima Kise ističe da se njihovo policija u bliskoj prošlosti odnosila prema našim ribarima mnogo gore.

“Crnogorski ribari vas mole da ubuduće više ne kradete ribu kod nas nego da pođete malo do Španije, Francuske, Tunisa i Alžira. Možda vas tamo ne uhvate i ne kazne jer ste sa nekim od njih zajedno u EU. Predlažem da se brod (Atila) proda, da se novac preusmjeri za oporavak i modernizaciju naših ribarica, pa da jednom i mi vama krademo ribu. Milione ste vi nama oteli”, poručio je Kise, dodajući da Vladu CG ne interesuje oporavak naše flote nego raznim zakonima teži da je uništi.

Italijanima treba zaplijeniti brodove i dati ih na aukciju

Rafailović, koji sa svojom braćom drži restoran “Tri ribara“ u Rafailovićima, ističe da treba uvesti evropsku praksu i zaplijenjeni brod, kao što bi to oni isto učinili da smo mi u njihoim vodama izlovljavali, odmah dati na aukciju.

On ukazuje da italijanski ribari upadaju preko noći:

“Prošlo ljeto, rano ujutru prije svitanje obično idem i tačno vidim na otvorenom moru deset svjetala sa koča i ribarica. Sve su to italijanske koče, jer nažalost, mi nemamo takvih brodova. Naša koča rijetko koja ide u tako duboke vode. I to je sramota, jer naši ribari nemaju nikakvu potporu od Vlade, kako bi osavremenili svoje brodove. Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara „Južni Jadran“ Boško Ivanović pohvalio je aktivnosti pomorske policije i kazao da zaplijenjene brodove treba trajno oduzimati i davati ih našim ribarima, jer je naša flota zastarjela.

“Ovo sa oduzimanjem italijanskog broda „Atila“, što su pozdravili svi domaći ribari, treba da bude primjer i drugim stranim ribarskim brodovima da ne ulaze u naše vode”, istakao je Ivanović.

Bonus video: