I Vučković se prijavio na konkurs za VDT

Vučković je rekao da ne želi da potvrdi a ni demantuje svoju kandidaturu, napominjući da iza njega ne stoji predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, niti bilo ko drugi
138 pregleda 6 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.06.2014. 06:55h

Na konkurs za vrhovnog državnog tužioca javilo se petoro kandidata, a među njima je i sadašnji vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković.

Predaja dokumenata u arhivu Tužilačkog savjeta okončana je juče, ali će biti prihvaćene i kandidature upućene poštom do sinoć u ponoć.

Vučković je “Vijestima” rekao da ne želi da potvrdi a ni demantuje svoju kandidaturu, napominjući da iza njega ne stoji predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, niti bilo ko drugi.

"Važna mi je saradnja sa kolegama tužiocima. Bilo bi dobro da kandidat za VDT dobije dvotrećinsku većinu u Skupštini kako bi znao da iza njega stoji država", rekao je on.

Bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković, koji je jedan od kandidata, nije odgovarao na telefonske pozive, dok je advokatica Vesna Gačević-Rogova kazala da profesionalnošću može da unaprijedi rad tužilaštva, učini ga efikasnijim i vrati mu ugled:

"Ako se poslanici ne zalažu deklarativno za reforme, već istinski, mislim da ću imati njihovu podršku".

Sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković rekao je da ima 30 godina sudskog iskustva i preko 90 odsto potvrđenih presuda.

"Pozitivna strana pravosuđa je činjenica da su otvorena poglavlja 23 i 24. Ali to nije dovoljno jer je za pristupanje EU potrebno ostvariti konkretne rezultate u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Za to treba ojačati samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost i objektivnost tužilačke funkcije", rekao je on.

Advokat Dragoljub Strugar je kazao da ga preporučuje to što je bio sudija za prekršaje i zamjenik tužioca, a da se javio nakon što je jedan od poslanika kazao da niko ne može dobiti dvotrećinsku podršku u parlamentu.

"Prijavio sam se iz bunta i pobune protiv ukupnih društvenih procesa. Hoću da građani znaju da smo tu i mi ostali, a ne samo režimski pioni".

Stanković tvrdi da DPS ne stoji iza njega

"Svjedoci smo da najviše o samostalnosti i nezavisnosti pravosuđa govore oni koji za to imaju najmanje moralno pravo i stručni autoritet i koji su doprinijeli da pravosudne funkcije budu obezvrijeđene, kazao je Stanković “Vijestima”.

On je ocijenio da sa takvime ne možemo u reforme, jer su naučili da godinama tako opstaju, tražeći unutrašnje i spoljašnje neprijatelje, podobne i nepodobne, a sebe etiketirajući kao zaštitnike sistema, pravde i jednakosti građana pred zakonom i pravne sigurnosti.

"Spreman sam da uložim sve svoje kapacitete u vršenju funkcije za koju sam se kandidovao. Postoje razni motivi i pobude onih koje bi neko želio na funkciji VDT, ali se tokom javnog poziva ne smije kršiti zakon i zloupotrebljavati službeni položaj. Svi se moraju pridržavati etičkog kodeksa”, rekao je Stanković.

S obzirom da važi za kandidata bliskog DPS-u, on je rekao da nije tražio podršku DPS-a, kao ni od drugih partija, i da takvim informacijama ne raspolaže.

Bonus video: