Komunalna ruši Trim bar, Glavni grad: Čelebić radi nelegalno

Akcija rušenja je planirana u okviru uređenja Tološke šume, gdje se predviđa "Novi, moderniji ugostiteljski objekat"
196 pregleda 20 komentar(a)
Trim bar, Foto: Facebook
Trim bar, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.06.2014. 10:02h

Dok Komunalna policija za 18. jun najavljuje rušenje Trim bara u Tološkoj šumi, vjerne mušterije poznatog okupljališta rekreativaca i građana, su za dan i po sakupile skoro 500 potpisa, kako bi odgodili planirano uklanjanje lokala.

Rušenje kafića je planirano u sklopu rekonstrukcije Tološke šume, a na njegovom mjestu je planirana izgradnja novog ugostiteljskog objekta, za koji je već trebalo da bude raspisan tender.

Vlasnik Trim bara Joko Čelebić kazao je “Vijestima" da je sa pojedincima iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i Komunalne policije imao usmeni dogovor da će njegov lokal, za koji ima sve dozvole, raditi dok ne bude raspisan tender, na koji je planirao da se prijavi.

Čelebić je ispričao da već 14 godina plaća zakup, istakavši da je više puta od nadležnih tražio dozvolu za zimsku baštu, ali je nije dobio jer je riječ o privremenom objektu.

"Kada sam početkom godine predao zahtjev za rješenje o lokaciji i rješenje za ljetnju baštu, obavijestili su me da se pravi plan rekonstrukcije za Tološku šumu i da će biti raspisan tender za novi objekat. Rečeno je da će ovaj postojeći da se proširi, što mi je bilo baš drago”, kazao je Čelebić.

Čelebić je ispričao da već 14 godina plaća zakup, istakavši da je više puta od nadležnih tražio dozvolu za zimsku baštu, ali je nije dobio jer je riječ o privremenom objektu

"Lokal bi imao jedan dio koji bi radio zimi i to bi mi bilo isplativo. Međutim, produžili su mi rad na dva mjeseca, dok se ne raspiše i objavi tender. Prije mjesec dana su odbili da mi produže dalje dozvole”, kazao je Čelebić.

Ispričao je da je prvo rušenje lokala bilo zakazano za 8. jun, kada je došla Komunalna policija i nakon što je Čelebić saopštio da ne dozvoljava rušenje, napravila zapisnik.

“Novo rušenje su zakazali za srijedu, 18. jun. Od ovog posla živi moja i još nekoliko familija i svim sredstvima ću se truditi da ostanem tu. Radio sam na legalan način...", kazao je Čelebić.

Odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša je početkom marta kazao da su, u saradnji sa Telekomom, izdvojena “značajna sredstva za potpunu rekonstrukciju trim staze u Tološima”.

“Očekujem da će kroz dva mjeseca građani dobiti potpuno ograđen i osvijetljen prostor, opremljen vodoinstalacijama sa potpuno novim mobilijarom, spravama i pokriven vajrlesom. Biće izgrađen i ugostiteljski objekat”, kazao je tada Mugoša.

Peticiju, koju građani sada mogu potpisati do 18. juna su, kako je istakao Čelebić, pokrenuli njegovi prijatelji, poznanici i posjetioci lokala.

“Iako se tender raspiše to neće brzo, a sada je jun kada je lokal najposjećeniji. Ovdje dolaze studenti, sportisti, rekreativci, a jednog dana je bilo čak osmoro kolica sa bebama”, kazao je Čelebić.

“Očekujem da će kroz dva mjeseca građani dobiti potpuno ograđen i osvijetljen prostor, opremljen vodoinstalacijama sa potpuno novim mobilijarom, spravama i pokriven vajrlesom. Biće izgrađen i ugostiteljski objekat"

“Nadam se da ova vlast ima sluha za nešto ovako dobro. Ali i sumnjam. Ja sam samo jedan od intelektualaca u ovom lokalu koji je potpisao peticiju protiv rušenja”, rekao je Lješković.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša nije odgovarao na poziv i SMS poruku novinarke “Vijesti”, kako bi ispričao kakve su namjere Glavnog grada poslije ovakvih dešavanja, i da li će biti novih odlaganja rušenja bara u Tološkoj šumi s obzirom na volju skoro 500 građana Podgorice.

Čelebić: Sada sumnjam kako je možda sve namješteno nekome

Vlasnik Trim bara u Tološkoj šumi, Joko Čelebić istakao je kako sada sumnja i da tender može biti "namješten" za nekoga, ali da nije u potpunosti informisan da bi to i tvrdio.

"Vjerovatno ima neke sumnje čim se odjednom sve mijenja. Rekli su mi da ću raditi do raspisivanja tendera na koji sam planirao da se javim, a sada odjednom novo rušenje”, kazao je Čelebić.

Tender za lokal u Tološko j šumi trebalo je da bude raspisan u martu ili aprilu.

“Koliko sam ja informisan ta komisija koja je trebalo da završi taj posao još nije ni sastala”, kazao je Čelebić. Ostalu mu je da čeka do srijede da vidi hoće li Komunalna policija doći i izvršiti naum ili će gosti moći da dolaze do raspisivanja tendera. familija i svim sredstvima ću se truditi da ostanem tu. Radio sam na legalan način...”, kazao je Čelebić.

Glavni grad: Čelebić neka se javi na tender, ali neka ne očekuje prednost

U okviru projekta Revitalizacija park šume Tološi, koji Glavni grad realizuje u saradnji sa Crnogorskim telekomom, neophodno je uklanjanje postojećeg privremenog ugostiteljskog objekta u vlasništvu Joka Čelebića, koji još od aprila ove godine nelegalno radi i ubira prihode, budući da su mu istekla odobrenja za postavljanje kioska i ljetnje bašte, kojih se, i dok su bila validna, nije pridržavao, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

"Čelebić ne samo da već dva mjeseca izbjegava obavezu da ukloni kiosk kafe bara i baštu, za koje mu zbog planiranih i već početih radova na obogaćivanju ponude u Tološkoj šumi, nisu produžena odobrenja, nego je, što sa žaljenjem konstatujemo, u cilju sticanja većeg profita nelegalno zauzeo i gotovo duplo veću površinu zemljišta u odnosu na onu koja mu je ranije bila odobrena. Dakle, Čelebić obmanjuje javnost navodeći da ima „sve dozvole” za lokal i da je radio u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Komunalna policija Glavnog grada je, kako podsjećaju, 14. aprila utvrdila da Čelebić nema odobrenje za baštu, a 22. aprila da nema odobrenje ni za kiosk, i naložila mu da sam ukloni objekte ukoliko u zakonskom roku ne pribavi odbrenje.

"Čelebić obmanjuje javnost navodeći da ima „sve dozvole” za lokal i da je radio u skladu sa zakonom"

Iz Glavnog grada su sugerisali Čelebiću da se prijavi na javni oglas koji će biti raspisan za korišćenje novog savremenog ugostiteljskog objekta koji će se izgraditi u okviru projekta revitalizacije Tološke šume.

"Naravno, njegovo očekivanje da ima prednost na tenderu nije u skladu sa zakonom, na isti način na koji ne bi bilo u skladu da bilo ko drugi ima prednost, u šta on navodno sumnja", kazali su iz Glavnog grada.

Projekat revizalizacije Tološke šume počeo je izgradnjom bunara i postavljanjem ograde, a biće nastavljeni narednih dana kada se stvore uslovi za to, uklanjanjem postojećeg kioska i bašte, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: