Kako KCCG doprema hranu pacijentima: Da li bi iko odavde ručao?

Za hranu pacineta dnevno se izdvaja od 2,3 eura, kazao je nedavno SNP-a Obrad Gojković, navodeći da je to je "nedovoljno i sramno za cijelu državu"
198 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 18:23h

Klinički centar pacijentima smještenim u dječjoj, infektivnoj i Klinici za psihijatriju hranu dostavlja u zapuštenom, buđavom, neuslovnom automobilu kojeg nagriza korozija i koji je potencijalni izvor zaraze.

Unutrašnjost renoa “kango” koji služi za dostavu hrane ne zadovoljava ni minimum higijenskih standarda za tu namjenu. U sličnom stanju je i posuđe, u kojem se iz centralne kuhinje Kliničkog centra hrana razvozi do tri isturene klinike.

Sagovornik “Vijesti” iz KCCG tvrdi da je automobil godinama u takvom stanju, ali da uprava najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori ne mari za to.

Pošto ni posuđe ne može dobro da se zatvori, po dostavnom vozilu prosipa se supa, pa je automobil korozirao i ubuđao se

On je istakao da ni posuđe u kojem se nalazi hrana nije u boljem stanju, da nedostaju ručke, poklopci...

“Kada se to prevozi, s obzirom da ne može dobro da se zatvori, prospe se supa, čorba ili bilo koja tečna hrana i to sve prođe ispod daske koja je postavljena. Posljednica je, uprkos čišćenju, da je unutrašnjost automobila korozirala i ubuđala se. Usmrdio se čitav automobil”, kazao je on.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da, uprkos skandaloznom stanju vozila kojim se dostavlja hrana pacijentima, među kojima su i najmlađi, direktor KCCG vozi luksuzni automobil.

“U ništa boljem stanju nisu ni vozila za hitnu pomoć”, rekao je on.

Zakonom o bezbjednosti hrane, jasno su definisani opšti higijenski zahtjevi za hranu i njen transport. Zdravstvena ustanova morala bi da vodi računa o prostoriji za prijem, skladištenje, obradu i izdavanje hrane.

Automobil star 13 godina, Foto: Boris Pejović

Za tri obroka u bolnicama se dnevno izdvaja samo 2,3 eura

Dnevno izdvajanje za hranu pacijenta od 2,3 eura je nedovoljno i sramno za cijelu državu, ocijenio je nedavno poslanik SNP-a Obrad Gojković. ,

On je, na zasjedanju parlamenta, pozvao ministra zdravlja Miodraga Radunovića da uloži napore da se ta izdvajanja povećaju.

“To je iznos koji fakturiše javna zdravstvena ustanova, riječ je o ekonomskoj računici, ali jasno je da ona ne može da obezbijedi kvalitet hrane”, kazao je Radunović, odgovarajući na poslaničko pitanje.

KCCG: Automobil je star, ali nema straha od trovanja

U štampanom izdanju “Vijesti”, nenamjernom greškom novinara, nijesu objavljeni odgovori koje je portparolka Kliničkog centra Crne Gore Gorica Soković poslala dan ranije. Da je napravljen previd, utvrđeno je jutros, nakon što je Soković, novinarku obavjestila o poslatom mejlu i isti proslijedila. Izvinjavamo se Kliničkom centru Crne Gore, gospođi Soković i čitaocima.

U odgovorima iz KCCG je objašnjeno da je automobil koji služi za razvoženje hrane star 13 godina i da se nalazi u jako lošem stanju, kao i da je predviđen za zamjenu.

"Izgled poda i unutrašnjost su oštećeni usljed upotrebe i starosti i nemaju dodira sa hranom, te samim tim ne mogu uticati na bezbjednost distribucije hrane”, tvrde iz Kliničkog.

Na pitanje da li su uslovi u tom automobilu u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane, odgovoreno je da obzirom da navedeno stanje automobila i oštećenja koja su prekrivena ne dolaze u dodir sa hranom, ne postoji opasnost za eventualnu kontaminaciju hrane.

"U planu rada za 2014. godinu je nabavka novog automobila od strane donatora, te analiza da li postoje uslovi i finansijska opradanost projekta 'outsourcing' sistema pripremanja i distribucije hrane za pacijente i dežurno osoblje, ili treba pristupiti reorganizaciji sistema pripreme i distribucije hrane”

Oni ističu da ambalaža, materijali i predmeti koji se koriste prilikom pripremanja i distribucije hrane u potpunosti ispunjavaju sve uslove propisane zakonom.

"U planu rada za 2014. godinu je nabavka novog automobila od strane donatora, te analiza da li postoje uslovi i finansijska opradanost projekta 'outsourcing' sistema pripremanja i distribucije hrane za pacijente i dežurno osoblje, ili treba pristupiti reorganizaciji sistema pripreme i distribucije hrane”, saopštili su iz Kliničkog centra.

Uprkos stanju u kakvom se nalazi automobil, iz KCCG tvrde da apsolutno mogu garantovati sigurnost i bezbjednost hrane koju dostavljaju pacijentima.

"Apsolutno se može garantovati sigurnost i bezbjednost hrane koja se koristi u Kliničkom centru Crne Gore svim pacijentima i zaposlenima, što potvrđuju analize koje se rade svakog dana i dosadašnji rad u kojem nemamo niti jednu prijavu za eventualno trovanje hranom", odgovorili su iz KCCG.

U odgovorima se dodaje da dobavljači svakodnevno obezbjeđuju svježe i kvalitetne komponente za pripremanje hrane i da je rad u kuhinji strogo kontrolisan od odgovarajućeg stručnog osoblja.

"Starost aparata i veoma teški uslovi za rad u kuhinji, nemaju uticaja na bezbjednost hrane”, piše u odgovorima.

Iz KCCG pojasnili su da se ishrana u toj ustanovi sprovodi preko Servisa za pripremu i distribuciju hrane.

"U Servisu, uz ostalo osoblje, rade dva dijetetičara i jedan nutricionista. Naša ustanova posjeduje funkcionalnu kuhinju u kojoj se svakodnevno pripremi skoro tri hiljade obroka za pacijente i dežurno osoblje. Da se kvalitetno priprema i distribuira hrana u Kliničkom centru najbolje govori podatak da do sada nije zabilježen ni jedan slučaj trovanja hranom”, kazali su oni.

"Dnevno se u našoj kuhinji pripremi po tri obroka za oko 800 pacijenata, oko 230 obroka za dežurno osoblje i oko 120 užina. Svakog dana ostavljaju se uzorci kompletne hrane koju konzumiraju pacijenti i dežurno osoblje , da bi se ukoliko dođe do trovanja dala na analizu"

"Dnevno se u našoj kuhinji pripremi po tri obroka za oko 800 pacijenata, oko 230 obroka za dežurno osoblje i oko 120 užina. Svakog dana ostavljaju se uzorci kompletne hrane koju konzumiraju pacijenti i dežurno osoblje , da bi se ukoliko dođe do trovanja dala na analizu. To se do sada nikada nije desilo, jer se strogo vodi računa o higijeni i zdravstvenoj ispravnosti hrane koja se priprema, što u redovnim kontrolama potvrđuju i izvještaji Sanitarne inspekcije. Svaka namjernica koja se nabavi bude organoleptički provjerena i vodi se računa o datumu proizvodnje i roku trajanja. Nikada nijedna namirnica nije nabavljena bez deklaracije i povoljnog roka upotrebe”, tvrde iz najveće zdravstvene ustanove.

"I Mijović jede hranu koju i pacijenti"

Iz KCCG su danas, reagujući zbog neobjavljenih odgovora, saopštili da direktor te zdravstvene ustanove, dr Milan Mijović "već 25 godina, odnosno za sve vrijeme rada u Kliničkom centru, kao dežurni hirurg koristi usluge Servisa za ishranu, pripremu i distribuciju hrane".

"Ovako objavljen tekst je nanio veliku štetu Kliničkom centru i direktoru dr Mijoviću lično", piše u njihovom reagovanju.

Galerija

Bonus video: