Spor porodice Bambur i Rudnika uglja

Dvije strane sude se zbog imanja preko kojeg prelazi kabl za struju za mašine kopa Potrlica
112 pregleda 0 komentar(a)
Selmo Bambur, Foto: Goran Malidžan
Selmo Bambur, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.06.2014. 19:39h

Uprkos privremenoj mjeri, kojom mu je Osnovni sud zabranio izvođenje radova na spornoj parceli, u blizini kopa „Potrlica“, mehanizacija Rudnika uglja i dalje ulazi u posjed i izvodi radove, tvrdi jedan od vlasnika imanja u Servanovcu Selmo Bambur.

Prema njegovim riječima više puta se obraćao policiji zbog nepoštovanja privremene mjere, ali je posljednji put, prije nekoliko dana, obaviješten da su oni nakon konsultacije sa tužiocem nemoćni bilo šta da preduzmu, upućujući ga da pokrene privatnu tužbu.

On tvrdi da rudničke mašine ulaze u njegov i posjed njegove braće, koji su suvlasnici imanja a preko njegovog imanja postavljeno je rudarski kabl kojim se strujom napajaju veliki rudnički bageri.

Osim Selma vlasnici livade u Doganjama površine preko jednog hektara su još njegova braća Ismet i Džafer, dok su druga dva brata prodali svoj dio Rudniku uglja a da prethodno između njih nije obavljena fizička dioba.

Selmo tvrdi da njih trojica nijesu bili obaviješteni da su njegova braća prodala svoj suvlasnički dio, niti su pozivani na sud da daju saglasnost na prodaju niti im je nuđeno što zakon nalaže da otkupe dio od braće prije nego što ga prodaju Rudniku.

Zbog toga su poveli sudski spor pred Osnovnim sudom, tražeći poništenje ugovora o prodaji zemljišta Rudniku uglja. Sud je krajem prošle godine djelimično prihvatio tužbeni zahtjev i obavezao Rudnik uglja da Bamburima isplati po 16.175 eura sa zakonskom kamatom od dana donošenja do isplate. Sud je na osnovu nalaza vještaka utvrdio da štetu treba procijeniti kao totalnu a vještak je utvrdio cijenu zemljišta na iznos od 7,98 eura po metru kvadratnom

Bonus video: