"Strogi kriterijumi"

Stranci odlučili da se pomogne UDG: Grant od 337.000 eura

Iz Ministarstva nauke tvrde da je Fakultet za politehniku UDG grant dobio na osnovu strogo utvrđenih kriterijuma Svjetske banke
74 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, UDG, Foto: Vlada Crne Gore
Sanja Vlahović, UDG, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.06.2014. 18:27h

Ministarstvo nauke, na čijem je čelu funkcionerka DPS-a Sanja Vlahović, dodijelilo je Fakultetu za politehniku Univerziteta Donja Gorica, čiji je suvlasnik premijer Milo Đukanović, grant od 337.000 eura za istraživanja. Iz Ministarstva tvrde da to što je ovaj fakultet dio premijerovog univerziteta nije moglo uticati na konačne ocjene, jer su ih, shodno kriterijumima Svjetske banke, ocjenjivali nezavisni evaulatori.

Iz Ministarstva nauke tvrde da je Fakultet za politehniku UDG grant dobio na osnovu strogo utvrđenih kriterijuma Svjetske banke.

"Na konkurs je stiglo 29 projekata, koji je trebalo da prođu dvije faze evaulacije. U drugu fazu prošlo je 16 projekata", saopšteno "Vijestima" iz kabineta Vlahovićeve.

Oni tvrde da su kriterijumi bili naučni kvalitet, međunarodna i saradnja sa privrednim sektorom, učešće mladih istraživača...

"Procjenu ispunjenosti kriterijuma vršili su selektovani eksterni evaluatori, izabrani putem međunarodnog konkursa. Konkurs je sproveden u skladu sa uslovima i procedurama i uz učešće Svjetske banke, a riječ je o renomiranim ekspertima iz konkretnih oblasti na koje su se pristigli projekti odnosili", objašnjavaju iz kabineta ministarke.

Dodaju da su četiri projekta sa najvećom ocjenom dobila preporuku evaulatora da budu finansirani. ”Radi se o projektu ”CS-ICT” Elektotehničkog fakuleta (87,33 poena), projektu PRODE fakulteta za politehniku UDG (86,75 poena), projektu ”Lovćen” Biotehničkog fakuleta (80,33 poena) i projekti “Sustainable marina” Fakuletata za pomorstvo iz Kotora (80 poena)”, odgovorili su na pitanja ”Vijesti” iz resora nauke.

UDG nije odgovarao na pitanja "Vijesti".

Pare idu UDG-u jer Mašinski fakultet UCG nema dobre ideje

Prema mišljenju ocjenjivača, a kako u odgovorima tvrde iz Ministarstva nauke, projekat Mašinskog fakulteta državnog Univerziteta nije zadovoljio sve kriterijume, pa su zato pare pošle na UDG.

"Mašinski fakultet nije dospio ni u drugu fazu evaulacije, u koju je ušlo 16 od 29 prijava”, rečeno je “Vijestima”. Profesor Univerziteta CG Kemal Delijić smatra da nema prostora sumnjama u validnost projekta Politehničkog fakulteta UDG: ”Neki na državnom univerzitetu su prošli, dok drugi nijesu imali ideje ili te ideje nijesu bile baš najbolje".

Preporučujemo za Vas