Stijepović kaže da je osnovna škola besplatna jer se ne plaća

Ministar prosvjete kazao da taj resor neće obezbjeđivati besplatne knjige za osnovce ni u narednoj školskoj godini
76 pregleda 34 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.06.2014. 11:50h

Ministar prosvete Slavoljub Stjepović izjavio je da je osnovno obrazovanje u Crnoj Gori besplatno jer se ne plaća školarina, ponavljajući da taj resor neće obezbjeđivati besplatne knjige za osnovce ni u narednoj školskoj godini.

On je, odgovarajući u Skupštini na pitanja poslanika opozicije, rekao da takva praksa ne postoji u regionu.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović pitao je ministra zašto njegov resor krši ustavnu odredbu o besplatnom školovanju i ne obezbjeđuje besplatne udžbenike. On je podsjetio da je po Konvenciji UN o pravima djeteta osnovno obrazovanje besplatno.

On je kazao da se davanjem besplatnih knjiga socijalno ugroženim porodicama doprinosi raslojavanju i diskriminisanju učenika, te da ne bi bilo prvi put da se na taj način kupuju glasovi na izborima.

"Besplatno školovanje znači da se ne plaća školarina za besplatno školovanje, da se ne plaća adaptacija postojećih školskih objekata, unapređenje profesora, a sa 80-ak miliona godišnje se obezbjeđuje status i standard zaposlenih u osnovnom obrazovanju... Ne kršimo Ustav jer se ne plaća školarina za osnovnu školu", odgovorio je Stjepović.

On je kazao da bi za besplatnu nabavku knjiga godišnje trebalo pet miliona eura.

Stjepović je optužio opoziciju da baš ona hoće da dijeli djecu jer je više od 50 odsto udžbenika radnog karaktera i ne mogu da se ponovo koristiti.

"Vi poslanici i ministri imate dobre plate, da li će bar jedan poslanik, biznismen ili ministar za svoje djete uzeti te udžbenike, ne nego će kupiti nove. Njegovo djete neće da uči iz korišćenog udžbenika, neće da slijedi prethodnika već hoće svoj način učenja, a ne ono što mu je neko podvaličio, crtao.. Ćerate vi mene na tu vrstu ravnopravnosti, da jedan ima stari, a drugi novi udžebik. Na taj način neću da dijelim djecu, nego će država da im obezbedi knjige", objasnio je ministra.

On je ponovio da 18 odsto djece ili 13.000 đaka koristi bepslatne udžbenike na teret države, navodeći da će one ponovo biti obezbjeđene za školsku godinu.

"Knjige su najjeftinije u regionu, sedma godina se nisu mijenjale cijene, sem što su lani snižene. Ne treba zbog političkih poena davati lažnu nadu roditeljima i upravo vi predlažete odvajanje djeca na one što mogu i ne mogu da kupe knjige", rekao je Stjepović.

Milutin Đukanović je kazao da su ministru argumenti slabi i netačni, navodeći da nepalaćanje školarine važi za srednju školu, ne i za osnovnu školu.

"Šta će biti sa roditeljima koji ne mogu da kupe knjige", pitao je on, a nakon odgovoa ministra da će im pomoći njegovo ministarstvo, poslanik DF se obratio rodteljima budućih osnovaca:

"Pozivam sve roditelje djece u osnovnoj šoli da se obrate direktorima i ministru i da traže besplatne udžbenike. Vaša logika kojom obesmišljavate predlog je zaista smješna", rekao je, navodeći da je netačno da nema besplatnih udženika u regionu.

"Za svih devet razreda u Beogradu su besplatni", rekao je Đukanović.

Na pitanje Jelisave Kalezić (DF) ša će preduzeti da škola u prirodi bude besplatna, Stjepović je objasnio da ona nije obaevzna i da zavisi od stava roditelja.

"Škola se preporučuje od strane nastavničkih vijeća. Ako se roditelji u odeljenju i razredu slože onda se ide. I to je jedno od dostignuće reformskog procesa gdje roditelji odlučuju", rekao je ministar.

Bonus video: