Finansijski direktor "Avale" protjeran iz Crne Gore na dvije godine

"Pitamo se kome je u interesu da ovo radi, jer i pored svih uredno podnijetih dokumenta neko namjerno nije želio da produži dozvolu Peskovu, koji uredno od 2006. radi u Crnoj Gori"
90 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2014. 07:01h

Doskorašnji finansijski direktor kompanije „Bepler & Jakobson“, Mihail Peskov, protjeran je na dvije godine iz Crne Gore, nakon što mu je prekjuče u budvanskoj policiji uručeno rješenje Sektora granične policije Uprave policije, kojim mu se do 8. juna 2016. zabranjuje ulazak u našu državu.

Peskov, kome supruga i dijete borave u Crnoj Gori, gdje žive od 2006, od kada radi prvo kao finansijski analitičar, a potom i kao finansijski direktor u kompaniji koja gazduje budvanskim hotelom “Avala“ i kolašinskom „Bjankom“, morao je odmah nakon što mu je službenik Odjeljenja granične bezbjednosti Bar, kancelarije u Budvi, u petak uručio rješenje da spakuje kofere i hitno napusti Crnu Goru.

Kako je „Vijestima“ rečeno u hotelu ovim je zadat još jedan jak udarac poslovanju kompanije koja gazduje elitnim hotelima, te otvorilo ozbiljnu sumnju da je riječ o smišljenoj akciji, kako bi se uništila firma u Crnoj Gori i onemogućilo njeno poslovanje.

"Pitamo se kome je u interesu da ovo radi, jer i pored svih uredno podnijetih dokumenta neko namjerno nije želio da produži dozvolu Peskovu, koji uredno od 2006. radi u Crnoj Gori“, zapitali su iz hotela.

Peskov, koji još od 21. januara, kada mu je istekla radna dozvola, bije bitku sa državnom administracijom za njeno produženje, u više navrata upozoravao je da će doživjeti istu sudbinu kao i administrativni direktor firme Viktor Golikov, koji je prošle godine u septembru takođe protjeran na dvije godine iz Crne Gore.

Golikov, koji je bukvalno punih osam mjeseci prošao kroz pravu sudsku agoniju dokazujući svoje pravo, uspio je prije mjesec i po pred Upravni sudom da obori rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega se vratio u „Avalu“. Međutim, od tada počinje agonija Peskova.

Peskov, koji još od 21. januara, kada mu je istekla radna dozvola, bije bitku sa državnom administracijom za njeno produženje, u više navrata upozoravao je da će doživjeti istu sudbinu kao i administrativni direktor firme Viktor Golikov, koji je prošle godine u septembru takođe protjeran na dvije godine iz Crne Gore

Bukvalno puna četiri mjeseca i barski i centralni zavod za zapošljavanje, na čijem je čelu direktorka Vukica Jelić, nijesu odobrili Peskovu dozvolu.

Vidjevši da će doživjeti istu sudbinu kao Golikov, Peskov je o svom problemu upoznao i lično kabinet predsjednika Rusije Vladimira Putina, iz kog je stigla direktiva ambasadi Rusije u Podgorici da ispita slučaj zbog sumnje da je crnogorska administracija svjesno radila kako bi protjerala i ovog direktora „Avale“.

U međuvremenu, Peskovu se odobrava privremeni boravak u Crnoj Gori, po osnovu spajanja porodice sa suprugom Tatjanom, i dozvola mu se izdaje do 31. januara 2015.Međutim, od tada, prema riječima izvora „Vijesti“, kreće prava inspekcijska tortura u hotelu „ Avala“. Samo u prethodnih pola godine hotel je detaljno kontrosala inspekcija rada, Uprava za pranje novca, poreska inspekcija. Ono na čemu se temelji rješenje o protjerivanju je činjenica da je Peskov, i poslije 21. januara, od kada mu je istekla radna dozvola, obavljao poslove finansijskog direktora, što je on demantovao u svojoj izjavi pred službenikom Granične policije.

Inspekcija rada, kako se navodi u rješenju Uprave policije, Sektora granične pocliije, 10. marta izrekla je i kaznu od 500 eura kompaniji „Bepler & Jacobson Montenegro“, zbog toga što je Peskov radio na mjestu finansijskog direktora bez dozvole za zapošljavanje i ugovora o radu, čime je kako navode, prekršio zakon o radu u zapošljavanju stranaca.

Peskov je u izjavi pred službenikom, u koju su „Vijesti“ imale uvid, kazao da od kada mu je istekla radna dozvola, nije više radio u „Bepler & Jacobsonu“, ali da je imao pravo da potpiše određena dokumenta na osnovu Statuta društva, registracije u Centralnom registru Privrednog suda i Zakona o privrednim društvima.

"Smatram da imam pravo da potpisujem dokumenta u skladu sa svojim ovlašćenjima i statuom društva, ali ja od trenutka kada mi je istekla dozvola za zapošljavanje ne radim u društvu „Bepler & Jacobson“, niti sa njima imam zaključen ugovor o radu“, naveo je u svojoj izjavi Peskov, koji je bio u pratnji advokata. Sporni dokument koji je potpisao je ugovor o radu službenice na mjestu finansijskog analitičara.

Rješenje bez pečata Uprave policije

Advokatska kancelarija koja zastupa Peskova podnijeće tužbu na rješenje Sektora granične policije, uvjerena da će biti oboreno.

Naime, čudno je to da je rješenje, koje je napisano Peskovu, predato istog dana kada je saslušan u Budvi, a da na njemu i ne postoji pečat Uprave policije ni MUP-a.Time, kako je „Vijestima“ rečeno, to rješenje ne može ni biti validno.

Rješenje o protjerivanju Peskova

Ko nam je bacio bombu na „Bjanku“

Osim protjerivanja direktora, ono što zabrinjava ljude u kompaniji „Beppler & Jakobson“ je i to što još nijesu otkriveni počinioci koji su prije gotovo dva mjeseca bacili bombu na spa centar hotela „Bjanka“ u Kolašinu.

Uz bojazan da je riječ o jednoj vrsti prijetnji, jer nakon najnovijih dešavanja oko protjerivanja direktora sve upućuje, kako je „Vijestima“ rečeno, da je posrijedi, namjera da se po svaku cijenu uništi poslovanje tog hotelskog lanca.

Bonus video: